Ugrás a tartalomra

Jelena Ribakina nyert Wimbledonban

2022.07.09
18:26
2022.07.09
18:31
Forrás
MTI
A kazah Jelena Ribakina nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte a tunéziai Onsz Dzsabőrt.

Eredmény:

női egyes, döntő:

Jelena Ribakina (kazah, 17.)-Onsz Dzsabőr (tunéziai, 3.) 3:6, 6:2, 6:2

A váratlan szereposztású fináléban két újonc lépett pályára, ugyanis sem Onsz Dzsabőr, sem Jelena Ribakina nem vívott még Grand Slam-döntőt, és eddig csak a legjobb nyolcig jutottak el a kiemelt viadalokon. A tunéziai játékos első afrikaiként és arab országbeliként lehetett GS-bajnok, Londonban pedig először szerepelt a döntőben arab és kazah teniszező is. Olyan szempontból is történelminek számított a szombati meccs, hogy az 1968 óta íródó "open érában" - azaz a profik beengedése óta - először állt két olyan játékos a wimbledoni fináléban, akik előzőleg még nem érezték meg egy GS-döntő légkörét.

A 27 éves Dzsabőr - aki második a világranglistán - mindössze két szettet vesztett a döntőig londoni menetelése során, és utóbbi 24 mérkőzéséből csak kettőt bukott el. Eközben megszerezte a berlini és a madridi verseny trófeáját is, és füvön az idei 11 meccsén veretlen maradt.

A négy évvel fiatalabb Ribakina januárban finalista volt Adelaide-ben, azóta viszont egyetlen negyeddöntőig jutott el Indian Wellsben. A moszkvai születésű teniszező 2018 óta kazah színekben szerepel, így rá nem érvényes az orosz és fehérorosz játékosokra vonatkozó kizárás az idei wimbledoni bajnokságról.

Ami a két döntős egymás elleni mérlegét illeti, az észak-afrikai 2-1-re vezetett úgy, hogy mindhárom összecsapásukra kemény pályán került sor.

százéves centerpályán rendezett fináléban Dzsabőr 15 perc alatt 3:1-re elhúzott, és a sokat rontó kazah a nyitószett hajrájában még egyszer elbukta az adogatását, így 33 perc alatt a tunéziai került játszmaelőnybe. A folytatásban nagy fordulat következett be, fokozatosan Ribakina került fölénybe, egyre-másra harcolta ki a bréklabdákat, 5:1-re meglépett, és második ászával lezárta a szettet.

Az utolsó felvonásban is a kazah brékelt először (2:0), Dzsabőr pedig egyre idegesebben küzdött, és dühösen kiabált-csapkodott egy-egy elvesztett labdamenet után. Ribakina 3:2-nél semmi-negyvenről fordított, ami végképp demoralizálóan hatott ellenfelére, aki rögtön elvesztette a szerváját, és innen már nem volt visszaút a számára. A fordulatos finálé 1 óra 48 percig tartott.

Igazából már annak is nagyon tudtam volna örülni a torna előtt, hogyha elérem, hogy még a második héten is itt legyek, ehhez képest nyerni tudtam... egészen elképesztő élmény számomra” – mondta Ribakina a győzelmét követően.

A pályafutása harmadik tornagyőzelmét begyűjtő Ribakina első Grand Slam-trófeája mellé 2 millió fontot kap.

Az elmúlt tíz év döntői:

------------------------

2013: Bartoli (francia)-Lisicki (német) 6:1, 6:4

2014: Kvitova (cseh)-Bouchard (kanadai) 6:3, 6:0

2015: S. Williams (amerikai)-Muguruza (spanyol) 6:4, 6:4

2016: S. Williams-Kerber (német) 7:5, 6:3

2017: Muguruza-V. Williams (amerikai) 7:5, 6:0

2018: Kerber (német)-S. Williams 6:3, 6:3

2019: Halep (román)-S. Williams 6:2, 6:2

2020: nem rendezték meg a tornát a koronavírus-járvány miatt

2021: Barty (ausztrál)-Ka. Pliskova (cseh) 6:3, 6:7 (4-7), 6:3

2022: Ribakina (kazah)-Dzsabőr (tunéziai) 3:6, 6:2, 6:2

Jelena Ribakina
Wimbledon
tenisz

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.