Ugrás a tartalomra

Kecsesek a szabadkai műkorcsolyázók

2022.02.10
21:53
2022.02.11
08:59
Forrás
Pannon RTV
A korcsolyázás művészetét érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, hogy a gyerekek megtanulják az egyensúlytartást - mondják az edzők. Szabadkán csupán három hónapon át tudnak edzeni. Ettől függetlenül szép eredményeket ér el a csapat.

Az úgynevezett rekreatív műkorcsolyázók egyébként éppen a február 26-ra tervezett szezonzáró ünnepségre készülnek, amelyen az Aladdin és a csodalámpa című jégtáncot mutatják be.

A szabadkai városi műjégpályán minden reggel már korán elkezdődnek az edzések a műkorcsolyázók számára. Háromnegyed nyolckor már megtelik a műjégpálya lelkes leányzókkal, akik a műkorcsolyázást gyakorolják. Azt mondják, ha valaki versenyszerűen szeretne később ezzel a sporttal foglalkozni, akkor a műkorcsolyázás alapjait ajánlott már négyéves kortól elsajátítani. Bár a világbajnokságokon, vagy mondjuk az olimpián a férfiak is megmérettetik magukat műkorcsolyázásban, itt Szabadkán ezt általában a lányok sportjának tekintik.

A mai modern kori műkorcsolyázás a XVIII. században, Angliában alakult ki. A műkorcsolya egy olimpiai sportág. Gyakran együtt emlegetik egyik ágával, a jégtánccal. A műkorcsolyázás fő elemei az ugrások, forgások, lépéssorok, lépéses előadási elemek, illetve ezek kombinációi és egyéb figurák.

Vidaković Veronika nyolc és féléves kislánya, Anđela, a Spartacus Műkorcsolya Klub tagja. Rendszeresen edz, és egyre jobb eredményeket ér el. A tervek szerint Anđela jövőre akár már Észak-Macedóniában is versenyezhet. Edzői szerint az egyik legtehetségesebb műkorcsolyázó kislány.

A most 18 esztendős Kovács Anita tavaly áprilisban ezüstérmes lett a Belgrádban megrendezett Belgrade Trophy versenyen, az egy héttel korábban megtartott Vajdaság Kupán pedig 3. helyezést ért el, a szabadkai Spartacus Műkorcsolya Klub színeiben.

Marija Terezija Ćurčija, a szabadkai Spartacus Műkorcsolya Klub vezetőedzője. Ő készíti fel a lányokat a versenyekre és neveli ki az utánpótlást. A Spartacus Műkorcsolya Klubnak jelenleg nyolc aktív versenyzője van.

A műkorcsolyázók minden nap kétszer egyórás edzésen vesznek részt. Ezenkívül erőnléti gyakorlatokat végeznek. Ez rendkívül megerőltető, és csak a legkitartóbbakból lesznek versenyzők. A műkorcsolyázás nemcsak sport, hanem művészet is egyben.

Vannak, akik csak rekreatív műkorcsolyaedzésre járnak, velük Merima Kulić foglalkozik. Ő a szabadkai Sport Mindenkinek Városi Szövetség testnevelő tanára.  

Ez a csoport készül most az idényzáró programra a szabadkai városi műjégpályán. Idén az Aladdin és a csodalámpa című jégtáncot mutatják be, február 26-án, este fél 7-től.

 

műkorcsolya
Szabadka
Spartacus
Kovács Anita
versenyző
Spartacus Műkorcsolya Klub
Marija Terezija Ćurčija
vezetőedző

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.