Ugrás a tartalomra

Kisebbség, többség? Mindegy. Csak futballista akarj lenni

2019.07.31
20:42
2019.07.31
22:58
Forrás
Kozma Zoltán
Dárdai Pál, a magyar labdarúgó válogatott és a német Hertha BSC korábbi játékosa és szakvezetője a kelet-európai foci lehetőségeiről tartott előadást a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban

Dárdai Pál több mint hatvan alkalommal volt a magyar labdarúgó válogatott tagja és 14 éven keresztül játszott a német Hertha BSC színeiben. A magyar labdarúgás egyik legnagyobb álló csillaga. Amellett, hogy rendkívüli tehetségű focista volt, edzőként is bizonyított. Nevéhez fűződik a 2016-os labdarúgó EB szereplést megelőző sikeres selejtezősorozat oroszlánrésze. Szövetségi kapitányként újra hitet adott a magyar csapatnak, amely aztán Bernd Storck irányításával ki is jutott a franciaországi tornára. A Hertha BSC vezetőedzőjeként is sikeres volt. A legutóbbi szezon végén viszont elköszönt a berliniek kispadjától. Azóta sem dolgozik. Saját bevallása szerint pihenni akar.

Dárdai először vett részt a Bálványos Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, noha erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. Most előadóként érkezett a fesztiválra.

"Az európai edzőképzésben a kisebb országok ugyanúgy megkapják a támogatásokat, rengeteg módszer, képzés, filmek, konferenciák vannak. Aki akarja, képezheti magát. Teljesen mindegy, hogy kisebbségi sorsban élsz vagy anyaországi magyar vagy. Ez csak akarat kérdése. Attól még, hogy valaki külhonban él, tudja magát képezni. Lehet fejlődni otthon is, de az biztos, hogy a nagy kiugrás a nagy európai kluboknál van. Magyarország az rendben van. Az infrastruktúrát a miniszterelnök úr nagyon helyre rakta, meg a sportszerető vezetők. Így könnyebb dolgozni. Edzőnek vagy futballistának lenni az egy külön mentalitás. Bárhová is született az ember – még ha kisebbségben él is – lehet futballista„ - emelte ki Dárdai.

Az amúgy is teltházas előadás után több mint egy órán át osztogatta az autogramokat a sikeredző, ezután sikerült pár kérdést feltennünk neki. A Pannon RTV természetesen arra volt kíváncsi, hogy mit szól ahhoz, hogy a topolyai TSC a szerb Szuperligába jutott és mindjárt győzelemmel kezdett.

„Gratulálok. Én azt gondolom, hogy a futball nem azon múlik, hogy valaki magyar, nem magyar, külföldi, hanem az már eleve a játék szeretete. Minden mérkőzést, minden győzelmet meg kell becsülni, ha meg így hozza a sors, akkor gratulálok a TSC-nek." - mondta Dárdai Pál.

Minden kissrác álma, hogy egyszer valamelyik nagy európai topcsapatban játszhasson. Hogy ő legyen egyszer Ronaldo, Messi vagy Szalah utódja. A magyar szakvezető beszélt arról is, hogy miért és mikor érdemes a kelet-európai játékosoknak külföldi, komolyabban jegyzett bajnokságokba igazolni.

„Van egy bizonyos kor, és ez a tendencia is. Én 20 éves koromig játszottam a magyar ligában, és azután lépni kellett. Léptem egyet, de szenvedtem is sokat utána másfél évig. Haza is jöhettem volna, de én inkább kint maradtam és megérte, mind anyagilag, mind a játékoskarrierem szempontjából. Én a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában játszottam nagy mérkőzéseket akár 80 ezer ember előtt is. Ez egy olyan élmény, amelyet soha nem lehet megfizetni. Azt gondolom, hogy ezekből az országokból, ha egy játékos el tud jutni egy olyan szintre, akkor tovább kell lépni egy komolyabb bajnokságba. Ezek pedig Spanyolország, Anglia, Németország és sorolhatnám. Ha a magyarokról beszélünk, büszkék lehetnénk akkor, ha 6-8 játékosunk játszana ilyen top bajnokságokban. Ez jót tenne a válogatottnak, és több példaképe is lehetne a magyar gyerekeknek."

Kérdés ugyanakkor, hogy az első nehézségeket, a fizikai és a pszichológiai gyengeséget miként lehet leküzdeni egy idegen országba kikerülve. Dárdai Pálnak erre is megvan a válasza.

„Amikor sprintben átveszed a labdát és az elugrik - mert Németországban gyorsabbak és erősebbek a játékosok – és megtörténik háromszor, akkor elbizonytalanodik az a játékos. Akkor meg kell kérdezni, hogy pszichológiailag, mentálisan nem elég erős az a játékos vagy technikailag úgy el van már szúrva a sztori, hogy abból már nem lesz semmi. Ez egy ördögi kör. Ezért kell sokat dolgozni fiatal korban, amikor a motorikus dolgokat tudod edzeni. Nem véletlen, hogy az óvodában még zsírkrétával rajzolsz, írni az iskolában kezdesz el, mert az idegek akkor állnak készen erre. A lábban ugyanúgy benne vannak az idegek. Sokat kell gyakorolni, ha sokat gyakorolsz, akkor ki fogsz menni és nem fogsz hazajönni, mert nem ugrik el a labda. Ez ilyen egyszerű.„

Dárdai szerint ugyanakkor nem lehet nagyokat ugrálni. Mint fogalmazott: minden korosztálynak meg van a sajátossága, hogy mit és hogyan kell gyakorolni, s ki tudja, ha eleget gyakorol egy játékos és szereti is a focit, nálunk is felnőhet egy igazán nagy futballsztár. Ne feledjük Nikolics Nemanját, aki Zentáról indulva lett magyar válogatott játékos és jelenleg is az Amerikai Profi Ligában ontja a gólokat.

Dárdai Pál
Magyar labdarúgó válogatott
Hertha BSC
TSC

Most

11:34, Frissítve: 11:41

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.