Ugrás a tartalomra

A magyar kosárlabdázás legsikeresebb szakembere

2023.11.03
21:23
2023.11.03
21:28
Forrás
Pannon RTV
Exkluzív interjú Rátgéber Lászlóval a Közügyekben.

A sikerről és az odavezető útról tartott előadást Szabadkán Rátgéber László, aki a magyar kosárlabda egyik legsikeresebb szakembere, tízszeres magyar bajnoki aranyérem és tízszeres magyar Kupa-elsőség birtokosa. Az egyetlen magyar szakember, aki mindkét nem válogatottját irányíthatta. 2009-ben megválasztották Európa legjobb kosárlabdaedzőjének. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tartott előadásában kiemelte, kosaras családból származik, szinte a pályán tanult meg számolni, mégsem hullott az ölébe a siker. Mindenért meg kellett küzdenie.

Előadását megelőzően Közügyek című hírháttérműsorunk vendége volt. Visszaemlékezett karrierjére, a nehézségekre, de a szerb és a magyar kosárlabda kultúra között is párhuzamot vont.

Rátgéber László, szakmai és stratégiai igazgató, Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Magyarország: „Én valójában azt mondom, hogy a legnagyobb különbség délvidéki, tehát vajdasági szemmel nézve az, hogy '56 után Magyarországon féltek a tömegektől. Jugoszláviában pedig a sportot kihasználták, hogy használják a tömegeket. Minden város kapott egy létesítményt. Emlékezzünk vissza, Szarajevó - olimpiai játékok, Belgrád - kosárlabda Európa-bajnokság, Split - Universiade, Ljubljana kosárlabda-világbajnokság. A létesítményekkel megváltoztatták a világot. A 60-as években, 70-es évek elején Magyarországon szabadtéren és istállókban kosárlabdáztak.”

Rátgéber László
MTTK

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.