Ugrás a tartalomra

Megtartották a Fruška gora-i maratont

2023.10.21
12:34
2023.10.21
15:54
Forrás
Pannon RTV
A sportrendezvényt 9. alkalommal rendezték meg. A résztvevők több pálya közül válogathattak.

Elstartolt az őszi maraton Fruška gorán. Több mint 500 résztvevője volt a sporteseménynek. A futás mellett, sokan a sétát választották, ahol lassabb tempóban a kijelölt ösvényen található látnivalókat is megcsodálhatták.  

Horváth Jázmin, Zenta: 

„- Nagyon természetkedvelők vagyunk, nagyon jó itt a levegő, gyönyörű a táj, szeretjük a megpróbáltatásokat, úgyhogy ez egy család összekovácsolása. 

- Sok a látnivaló? 

- Igen, rendkívül sok. Ahogy nehezedik a pálya, úgy növekszik a látnivalók száma és azokat nagyon szeretjük.” 

A szervezők 3 útvonalat jelöltek ki a sportkedvelőknek. A résztvevők a 4, 10 és 25 kilométeres pályák között válogathattak. Sokan csapatban, családtagokkal vagy barátokkal érkeztek, de voltak olyanok is akik házi kedvencüket is elhozták erre a kalandra.  

Daša Kodemo, Belgrád: „A leghosszabb, 25 kilométeres pályát választottam. Ez az első őszi maratonom, de többször részt vettem már a tavaszin és a Night Challenge is voltam már kétszer. Most a kutyámmal, Sonyval érkeztem.” 

A 4 kilométeres pálya a gyerekek és családjaik részére volt kialakítva, ahol a kicsik a séta során ismerkedhettek a természettel és a benne rejlő látnivalókkal hegyi túravezetők segítségével. A 2 és fél órás sétára több mint 160-an jelentkeztek.  

Stanislava Sovilj Gmizić, hegyi túravezető: „A gyerekek azt tanulják, hogy az úton sok akadályba ütközhetnek, de ezt sikeresen tudják legyőzni így ez nagyban növeli az önbizalmukat. Maga a természetben való tartózkodás antidepresszív hatású, számos egészségügyi és pszichológiai előnnyel jár.” 

A többség számára a maraton a kikapcsolódásról, túrázásról szól, hogy kimozduljanak otthonról és egy jót sétáljanak a természetben.  

Nenad Sudarov, szervező: „Kezdettől fogva népszerűsítjük az egészséges életmódot, a természetben való tevékenységeket. Mindazokat az értékek, amelyeket a hegymászó egyesület hagyományosan képvisel, és az a tény is igazolja ezt, hogy több mint 500 résztvevőnk van.”

Nemcsak Szerbiából, hanem a környékbeli országokból is érkeztek versenyzők. A 10 kilométeres pálya első befutói kevesebb mint egy óra alatt tették meg az előírt útvonalat. Az idő is kedvezett, így a rendezvény résztvevői teljes mértékben tudták élvezni a természet szépségét.

Fruška gora
maraton

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.