Ugrás a tartalomra

Mozgásra ösztönzik a gyerekeket

2023.10.12
16:24
2023.10.12
16:44
Forrás
Pannon RTV
Minden nap sportnap mottóval szervezik meg évről évre országszerte azt a programot, amellyel igyekeznek mozgásra ösztönözni az általános iskolás diákokat.

A projekt ötletgazdája a Szerbiai Iskolai Sportszövetség és az Oktatási Minisztérium. A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskola tanulói minden évben részt vesznek a programban. A cél, hogy olyan egyszerű sportgyakorlatokkal ismertessék meg a fiatalokat, amiket bármikor, bárhol elvégezhetnek.

A Növekedjünk Egészségesen nemzeti program keretében szerveztek sportnapot a szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolában. A felsősök különféle ügyességi versenyekben, zsákban ugrálásban, ezenkívül mini röplabdában, továbbá erőnléti és precíziós gyakorlatokban mérték össze ügyességüket.

Ez amolyan Játék határok nélkül volt, zumba tánccal és hasizomgyakorlatokkal fűszerezve, sok-sok nevetéssel. A szakemberek szerint pozitív előrelépés, hogy ma már egyre több fiatal foglalkozik változó rendszerességgel valamilyen sporttal. Szikora Máté, diák, Đuro Salaj Á. I., Szabadka: „A kedvenc sportom az úszás. Pár évig jártam is, és vissza akarok menni, de ilyen sport szinten. Hát a mai nap elég jónak tűnik, hisz elég sok az aktivitás meg a lehetőség.”

A projekt 21 napos, lényege, hogy a szerbiai gyerekek három héten át fizikailag aktívak legyenek. Ostojić Melitta, tornatanár, Đuro Salaj Á. I., Szabadka: „21 napon át a gyerekek állandóan fizikai aktivitással foglalkoznak, mert elvileg 21 nap kell hozzá, hogy a gyerek beálljon a mindennapi edzés rutinjába.”

A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskola a város egyetlen tanintézménye, amelynek nincs tornaterme, diákjai mégis kiváló sportsikereket érnek el, emelte ki Mimica Andrić, iskolaigazgató. „Természetesen a gyermekeink jelentik a jövőnket, ők a büszkeségeink. Mindenesetre, továbbra is gőzerővel dolgozunk azon, hogy megoldást találjunk, hogy ezt a nagy problémát őszinte reményeim szerint a közeljövőben megoldjuk.”

A sport rendkívül fontos a gyermekek fejlődése és egészségük miatt. Nataša Aleksić, sporttal és ifjúsággal megbízott tag, Városi Tanács, Szabadka: „Mindannyian tudjuk, milyen fontos a sport, éppen ezért támogatjuk az ilyen jelentős projekteket, ami az iskoláskorú gyerekeket illeti. Ebben a modern és felgyorsult világban, amikor tudjuk, gyermekeink mennyire leterheltek a modern technológiákkal, éppen a sport jelenti azt az egészséges életmódot, ami elvonhatja a figyelmüket ettől, hogy egészségesebb felnövésre serkentse őket, az egészséges motorikus készségekre, és sport által nyújtott összes előnyre, és mindarra, amit maga a sport nyújt. Ezért köszönet a Nestlé cégnek, amely mindig aktívan bekapcsolódik az egészséges életmód népszerűsítésébe iskoláskorú gyermekeink körében.”

Már több mint egy évtizede az akció célja tudatosítani a szülőkben és az iskoláskorú gyerekekben a helyes táplálkozás és a mindennapi mozgás fontosságát.

sport
mozgás
Đuro Salaj Általános Iskola
Ostojić Melitta
Nataša Aleksić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.