Ugrás a tartalomra

Nagybecskerek: Falfestmény a kosárlabda nagyjai emlékére

2021.04.18
12:33
2021.04.18
16:37
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan elkészül az a falfestmény, amely az egykori Proleter kosárlabda klub aranycsapatának öt legjobb játékosát ábrázolja. Az alkotás Boris Horvat, nagybecskereki akadémiai festő legújabb munkája.

Az 1956-os bajnok csapatot ábrázoló festmény a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület homlokzatán kap helyet és az egykori kosárlabdapálya felé néz, ahol a legendás sportolók játszottak.

Az esős, hideg idő sem hátráltatja munkájában Boris Horvat akadémiai festőt. De a célja nem az, hogy a falfestmény mielőbb elkészüljön, hanem, hogy az megfelelő értéket is képviseljen. A Milutin Minjat, Lóci Vilmost, Dušan Radojčićot, Engler Lajost és Ljubomir Katićot ábrázoló falfestmény a hónap végéig elkészül és megtörténhet majd a hivatalos felavatása.

Boris Horvat: „A falfestmény az egykori Proleter kosárlabda csapatának kezdő ötöse emlékére készült, akik egyben az akkori Jugoszláv válogatott kezdőcsapatát is alkották. 1956-ban országos bajnokok voltak. Alig 11 évvel a második világháború után az ország legjobbjai lettek, mindmáig az egyetlen vajdasági csapatként.”

A sportlegendák emberi nagyságban lesznek megfestve. A festő vászonként kezeli a falat és akril festékkel dolgozik.

„ Az ötlet a sportban, elsősorban a kosárlabdában tevékenykedő emberekkel való beszélgetés során született meg. Az volt ez elgondolásuk, hogy méltó emléket kapjon az a hely ahol egykor magas szintű kosárlabdát játszottak. A pálya egykor itt volt, ezen a mostani parkolóhelyen, a most készülő falfestmény előtt.”

A Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben örömmel fogadták, hogy az épület homlokzatára egy sporttörténeti jelentőségű falfestmény kerül.

Jenovay Lajos, a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület elnöke kiemelte: „Ez a nagybecskereki kosárlabda-csapat szoros részét képezi a város történelmének, sporttörténelmének. Különösen ebben az évben, amikor Nagybecskerek az Európai Sportvárosok egyike. És külön jelentősége szerintem abba van, hogy ebbe a csapatba magyar játékosok is voltak és ilyen módon ez a magyar művelődési egyesülethez is kötődik.”

1956-ban óriási meglepetésnek számított, amikor a nagybecskereki kosarazók véget vetettek a Crvena zvezda tíz évig tartó egyeduralmának. Érdekességnek számít azonban, hogy csak két hónappal a bajnokság megnyerése után fogadták őket az önkormányzatban. Jutalmunk akkor egy – egy karóra volt.

Nagybecskerek
Boris Horvat
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület
Jenovay Lajos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.