Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Négy vajdasági díjazottja van a Jó tanuló, jó sportoló felhívásnak

2021-01-26
18:40
2021-01-26
19:47
Forrás
Pannon RTV
A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett pályázatra olyan külhoni magyar fiatalok jelentkezhettek, akik a tanulás mellett valamilyen sportág területén is kimagasló eredményeket értek el.
Pannon RTV

A magyarkanizsai 13 éves Lengyel Kevin 8 éve foglalkozik a birkózással. Ez idő alatt több mint 90 érmet szerzett. „Legközelebbi célom, amire tavaly is kijutottam, az a Balkánon meg az EB-n érvényesülni. Az EB-n az első tízben benne lenni, a Balkánon éremmel hazajönni.”

Lengyel Kevin, birkózó, Magyarkanizsa: „Legközelebbi célom, amire tavaly is kijutottam, az a Balkánon meg az EB-n érvényesülni. Az EB-n az első tízben benne lenni, a Balkánon éremmel hazajönni.”

Pannon RTV

Pék Zalán a zentai birkózóklub tagja. Pályafutása során több Nemzetközi versenyen kiemelkedő eredménnyel versenyzett.

Pék Zalán, birkózó, Zenta: „2019-ben a válogatott tagja lehettem, és az EB-n szerepelhettem, és két hónapra rá Balkán Bajnokságon 3. helyezést értem el, és ez nagyon nagy eredmény számomra. Az év végén Zentán az U-13-as korosztályban én lettem a legjobb birkózó.”

Pannon RTV

Kiemelkedő asztaliteniszező a temerini Orosz András. 2019-ben kiérdemelte a Temerin Község Legjobb Sportolójának járó díjat.

Orosz András, asztaliteniszező, Temerin: „Az asztalitenisszel már 10 éve foglalkozok, 5 évesen kezdtem, de már előtte is itt voltam a teremben, hiszen ez családi hagyomány. Még akkor is itt voltam, amikor még nem is kezdtem el edzeni, tehát itt voltam, néztem, tanultam a többiektől.”

Pannon RTV

Kővágó Levente több éve kajakozik. Igen komoly tervei vannak a sportággal kapcsolatban. Legfőbb célja, hogy kijusson a világbajnokságra, majd az olimpiára.

Kővágó Levente, kajakozó, Bezdán: „A kajak az azért nehéz, mivel az egyensúlyt meg kell tartani a tizenpár centiméter széles hajóban, a csoporthajóban meg kell tanulni összhangban dolgozni. A versenyek sokkal nehezebbek, mert vannak selejtezők és utána még a döntőt is végig kell evezni. Hosszabb távokon szoktunk evezni legtöbbször és azokat végig kell bírni.”

Pannon RTV

Vajdaságból összesen 40 pályázó jelentkezett a felhívásra, közülük választották ki a négy fiatalt, akik kiérdemelték a Jó tanuló, jó sportoló díjat.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Összesen 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be a jelentkezését. Erdélyből 159-en, a Vajdaságból 40-en, Felvidékről 36-an, Kárpátaljáról 8-an, Horvátországból és Muravidékről pedig 2-2 pályázat, illetve jelölés érkezett. A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiváló eredményeikkel is. A sok jelölés miatt döntöttünk úgy, hogy egy régióból több nyertest is hirdetünk meg, akik mind 100-100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek.”

2021. a nemzeti újrakezdés éve, ennek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint 170 millió forinttal támogatja a külhoni magyar általános és középiskolásokat. Ezen kívül 1500 Kárpát-medencei iskola 100 ezer forint értékű sportszercsomagot is kap.

Jó tanuló
sportoló
Potápi Árpád János
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 17:43

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.