Ugrás a tartalomra

Négy vajdasági díjazottja van a Jó tanuló, jó sportoló felhívásnak

2021.01.26
18:40
2021.01.26
19:47
Forrás
Pannon RTV
A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett pályázatra olyan külhoni magyar fiatalok jelentkezhettek, akik a tanulás mellett valamilyen sportág területén is kimagasló eredményeket értek el.

A magyarkanizsai 13 éves Lengyel Kevin 8 éve foglalkozik a birkózással. Ez idő alatt több mint 90 érmet szerzett. „Legközelebbi célom, amire tavaly is kijutottam, az a Balkánon meg az EB-n érvényesülni. Az EB-n az első tízben benne lenni, a Balkánon éremmel hazajönni.”

Lengyel Kevin, birkózó, Magyarkanizsa: „Legközelebbi célom, amire tavaly is kijutottam, az a Balkánon meg az EB-n érvényesülni. Az EB-n az első tízben benne lenni, a Balkánon éremmel hazajönni.”

Pék Zalán a zentai birkózóklub tagja. Pályafutása során több Nemzetközi versenyen kiemelkedő eredménnyel versenyzett.

Pék Zalán, birkózó, Zenta: „2019-ben a válogatott tagja lehettem, és az EB-n szerepelhettem, és két hónapra rá Balkán Bajnokságon 3. helyezést értem el, és ez nagyon nagy eredmény számomra. Az év végén Zentán az U-13-as korosztályban én lettem a legjobb birkózó.”

Kiemelkedő asztaliteniszező a temerini Orosz András. 2019-ben kiérdemelte a Temerin Község Legjobb Sportolójának járó díjat.

Orosz András, asztaliteniszező, Temerin: „Az asztalitenisszel már 10 éve foglalkozok, 5 évesen kezdtem, de már előtte is itt voltam a teremben, hiszen ez családi hagyomány. Még akkor is itt voltam, amikor még nem is kezdtem el edzeni, tehát itt voltam, néztem, tanultam a többiektől.”

Kővágó Levente több éve kajakozik. Igen komoly tervei vannak a sportággal kapcsolatban. Legfőbb célja, hogy kijusson a világbajnokságra, majd az olimpiára.

Kővágó Levente, kajakozó, Bezdán: „A kajak az azért nehéz, mivel az egyensúlyt meg kell tartani a tizenpár centiméter széles hajóban, a csoporthajóban meg kell tanulni összhangban dolgozni. A versenyek sokkal nehezebbek, mert vannak selejtezők és utána még a döntőt is végig kell evezni. Hosszabb távokon szoktunk evezni legtöbbször és azokat végig kell bírni.”

Vajdaságból összesen 40 pályázó jelentkezett a felhívásra, közülük választották ki a négy fiatalt, akik kiérdemelték a Jó tanuló, jó sportoló díjat.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Összesen 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be a jelentkezését. Erdélyből 159-en, a Vajdaságból 40-en, Felvidékről 36-an, Kárpátaljáról 8-an, Horvátországból és Muravidékről pedig 2-2 pályázat, illetve jelölés érkezett. A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiváló eredményeikkel is. A sok jelölés miatt döntöttünk úgy, hogy egy régióból több nyertest is hirdetünk meg, akik mind 100-100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek.”

2021. a nemzeti újrakezdés éve, ennek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság több mint 170 millió forinttal támogatja a külhoni magyar általános és középiskolásokat. Ezen kívül 1500 Kárpát-medencei iskola 100 ezer forint értékű sportszercsomagot is kap.

Jó tanuló
sportoló
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.