Ugrás a tartalomra

Németh Nándor vb-bronzérmes 100 méter gyorson

2024.02.15
18:39
2024.02.15
21:24
Forrás
m4sport.hu
Németh Nándor bronzérmet nyert 100 méter gyorson a dohai úszó-világbajnokságon. A szám döntőjében a szabadkai Barna Andrej hatodik lett 48:02-es idővel.

Kapás Boglárka a hatodik, Sebestyén Dalma pedig a hetedik helyen végzett 200 méter pillangón.

A BVSC 24 éves versenyzője a középdöntőből a negyedik idővel (47.97 mp) várta a finálét, a 6-os pályáról indulva másodikként fordult, és ezután is őrületes iramot diktált, végül 47.78 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel a magyar medencés úszók első dobogós helyezését a katari viadalon. Németh a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét érte el ebben a számban, 2001-ben Fukuokában Zubor Attila ötödik volt. A számot a világcsúcstartó kínai Pan Zsan-le nyerte 47.53 másodperccel.

„Nagyon örülök ennek a bronznak, egy ideje kergetem ezt az érmet, örülök, hogy végre kijött. Tudtam, hogy ez egy nagy lehetőség, éltem vele” – nyilatkozta Németh Nándor a döntő után az M4 Sportnak. Hozzátette, az utolsó 15 méteren kell még dolgoznia, és tudja, Párizsban a mostaninál több kell az éremhez.

Németh Nándor az MTI-nek azt mondta, az érem miatt nagyon boldog, az eredménnyel viszont annyira nem elégedett. „Bőven van még időnk dolgozni rajta, viszont tudtam, hogy ez nagy lehetőség, amivel sikerült élnem. Körülbelül arra számítottam, hogy ilyen időre van szükség az éremhez. Nyilván az eleje nagyon erős volt, az utolsó tizenöt méteren már csak az volt a fejemben, hogy valahogy beérjek” – elemezte a futamot Németh, aki megjegyezte, végre a tizedek, századok az ő irányába billentek. „A last call roomba úgy álltam oda, hogy eldöntöttem, nem fogom nézni az eredményjelzőt, ha látni fogom, hogy világít a végén a pályám, akkor tudom, hogy ott vagyok a dobogón. Aztán így is lett, elértem, amiért idejöttem, az idő pedig csak tájékoztató jellegű” – mondta a vb-bronzérmes magyar.

Kapás Boglárka a hatodik, Sebestyén Dalma a hetedik helyen végzett 200 méter pillangón.

Kapás, a szám 2019-es világbajnoka az elődöntőben mindössze öt századdal maradt le a 2:08.43-as ötkarikás szinttől, így a negyedik, míg Sebestyén egyéni csúcsát (2:08.97) megközelítve a hatodik eredménnyel várta a finálét.

A két magyar egymás mellett a 6-os és 7-es pályán úszott. Kapás szokás szerint lassan kezdett, a táv felénél nagyjából egy testhosszal le volt maradva az élmezőnytől, Sebestyén ekkor hatodik volt. Kapás ötödikként kezdte meg hosszú hajráját, de ezúttal sem ő, sem honfitársa nem tudta megközelíteni középdöntős idejét.

Sebestyén Dalma – széles mosollyal az arcán úgy érezte, jól felépítette az úszását és „nem rossz” egy vb-7. hellyel kezdeni az évet. Az élete első egyéni vb-döntőjében szereplő Sebestyén az MTI-nek elmondta, szerette volna legalább a középdöntős idejét megismételni, igaz, azzal is hetedik lett volna. „Próbáltam a technikai és a taktikai dolgokra végig figyelni, ami sikerült, viszont az utolsó ötvenen sokkal fáradtabb voltam, mint tegnap. Annak viszont nagyon örülök, hogy a felkészülésből érkezve kétszer is tudtam 2:10 percen belül úszni” – mondta Sebestyén a vegyes zónában.

Az eggyel előtte célba érő Kapás Boglárka szeretett volna jobban úszni, de próbált pozitív maradni és nem annyira kritikusnak lenni. „A 4. helyre tippeltem magam. Nem vagyok teljesen megelégedve, de szomorú sem” – mondta az M4 Sportnak.

„Elégedett vagyok, mert sikerült úgy megvalósítanom ezt az úszást, ahogyan előre elterveztem. Száz méterig próbáltam minél hosszabb tempókkal tartani magam és utána elindulni, de a vége nagyon fájt. Nyilván szerettem volna olimpiai szintet úszni, de egy hónap van még csak mögöttünk, így nem fogok csalódottan távozni” – nyilatkozott az MTI-nek Kapás, aki 2:08.81 perces idővel csapott célba.

női 200 m pillangó, világbajnok:
Laura Stephens (Nagy-Britannia) 2:07.35 perc
2. Helena Rosendahl Bach (Dánia) 2:07.44
3. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:07.92
…6. KAPÁS BOGLÁRKA 2:08.81 perc
7. SEBESTYÉN DALMA 2:09.80

férfi 100 m gyors, világbajnok:
Pan Zsan-le (Kína) 47.53 másodperc
2. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.72
3. NÉMETH NÁNDOR 47.78

Németh Nándor
bronzérmes
világbajnokság
Doha
vb

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.