Ugrás a tartalomra

Nemzeti Vágta: Ördög Alen vajdasági származású versenyző győzött

2020.10.11
18:25
2020.10.11
20:02
Forrás
Pannon RTV
Nagy Arnold, Temerin lovasa a harmadik helyen végzett.

Porva lovasa, a vajdasági Ördög Alen nyerte meg a 13. Nemzeti Vágtát. Az eddigi kétszeres győztes, Nagy Arnold, Temerin lovasa a harmadik helyen végzett. A második helyen Földes Bence ért a célba, Hajós színeiben, míg a negyedik Varga Mátyás lett, az ötödik pedig Németh János, Baja lovasa. A budapesti Hősök terén 13. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta döntő mezőnye a lovasok elmondása szerint sokkal erősebb volt, mint az elmúlt években. Ördög Alennek az utolsó néhány méteren sikerült előznie egy kemény küzdelem után, így Ricardó nevű lovával ő lett az idei bajnok.

Ördög Alen, a 13. Nemzeti Vágta győztese: „Nagyon nehéz futam volt, tényleg egy nagyon erős mezőny jött össze a döntőben, úgy gondolom, hogy az utóbbi években nem is volt ilyen erős mezőny a Nemzeti Vágta döntőjében, jó lovasokkal, úgyhogy nehéz futam volt. Mindenki okos volt, mindenki próbált nyerni, rögtön élre menni, ugye tudták, hogy azon fog múlni a verseny, vagy hát mindenki úgy gondolta, hogy azon fog múlni a verseny, aztán úgy vettem észre, hogy nem nagyon bíztak a lóban, nem adta ki úgy magát az előző versenyekben, az előfutamban és a középdöntőben. Ezt mondhatjuk taktikai lépésnek is, mivel én azért tudtam, hogy mi van a lóban, mi lesz benne a döntőre, úgyhogy arra tartalékoltunk. Megnyerni a Nemzeti Vágtát egy leírhatatlan érzés, én tényleg azt kívánom, hogy mindenki élje át ezt egyszer. Én nagyon büszke vagyok a lóra, a tulajdonosra, az idomáromra, mindenkire büszke vagyok, aki segített ebben és támogatott, és remélem én se okoztam csalódást senkinek.”

A címvédés ugyan idén nem sikerült, de így is nagyot ment Temerin színeiben Nagy Arnold.

Előzmény:

Annak ellenére, hogy közönség nélkül szervezték meg az idei, 13. Nemzeti Vágtát a koronavírus-járvány miatt, és így elmaradt a szurkolás és az üdvrivalgás, a lovak és a lovasok úgy futottak, mintha több millió szem szegeződne rájuk. A lódobogás és a fanfár hangja, valamint a versenyzők nyerni akarása viszont így is igazi versenyhangulatot varázsolt a budapesti Hősök terére.

Míg olyan már volt a vágta történetében, hogy egy középdöntőben több vajdasági lovas küzdött egymás ellen, arra most került először sor, hogy a döntőben is így legyen. Ördög Alen idén Porva színeiben futott. A vasárnapi középdöntőben nagyon jól szerepelt, így végül a Nemzeti Vágta történetében először a döntőben is két vajdasági vett részt. „Egy nagyon jó lovam van úgy érzem, volt már döntős, csak a döntőben az előző lovasa, tulajdonosa leesett a futam közben és így a ló maga fejezte be a pályát, és most ezt a lovat kaptam meg én.”

Izgalmas futamokkal folytatódott a Nemzeti Vágta vasárnap is a Hősök terén, és nem először történt meg az, hogy egy középdöntőben több vajdasági lovas is találkozzon. Gulyás Szabolcs most is Nagy Arnolddal került össze. Habár ezt a középdöntőt Arnold nyerte, Szabolcs is remekül szerepelt, közvetlenül Arnold után, másodikként futott be a célba. Gulyás Szabolcs, Zenta lovasa: „Tegnap nagyon szerettünk volna nyerni, az lett volna a cél azért, hogy elkerüljük ezt a mai napot, hogy a Fantáziában egybe kerüljek. Sajnos hibáztam, ezt bevallom, nem úgy jött össze a verseny, ahogy szerettem volna, és kívülről kezdtem el támadni, majd a többiek, ahogy belülről mentek, folyamatosan toltak kifelé, viszont nem mertem megtenni egy olyan lépést, hogy belefogok a lóba, és belülről megpróbálom, bár lehet, hogy akkor több esélyem lett volna.”

Nagy Arnoldon ugyanúgy mint tavaly, idén is igen nagy volt a nyomás. Ennek ellenére nyugodtnak tűnt még a délután folyamán. Elmondta, a koronavírus-járvány miatt megváltozott körülmények nem befolyásolták a felkészülést. „Én itt voltam Magyarországon, én itt dolgozom már hat hónapja, a lovat meg otthon készítették fel, és reménykedtünk benne, hogy meg fogják tartani, mert ha nem tartották volna meg, akkor le kellett volna állítani az egészet. De szerintem jó, hogy megtartották, az idő ellenére is, mert most nincs meleg, nincs annyira hideg se.”

Koncz Dorottya először lovagolt a Hősök terén. A délutáni Kishuszár vágta döntőjében a Bácsfeketehegy színeiben futó fiatal lány negyedikként ért célba. „Igazából nem ezzel a lóval készültem először, egy másik pónival, csak a vágta előtt egy hónappal kaptam el a Bohócot. Én is féltem, hogy mi lesz, megtartják-e vagy sem a vágtát a vírushelyzet miatt, de szerencsére megtartották, és itt tudunk lenni a Nemzeti Vágtán.”

Davidovity Deján sok éve képviseli már Szerbiát a Nemzetközi Vágtán. A délelőtti előfutam után és a délutáni döntő előtt azt mondta, idén is igen erős a mezőny a nemzetközi futamon, ennek ellenére délelőtt könnyen nyerte meg saját elődöntőjét. „Nagyon jól sikerült a futam hál' Istennek. Volt egy lovas, aki leesett, sajnos az ő kárából nekem jó származott, mert a lova ment elöl, és húzta az én lovamat, úgyhogy nagyon jó volt, könnyen mentem. A mexikói lovas jött kívülről, meg az indiai, de könnyen mentem, szerintem eddig ez volt a legkönnyebb elővágtám, amit nyertem.”

A budapesti Nemzeti Vágtán minden évben jól szerepelnek a vajdasági lovak és lovasok, sikert sikerre halmoznak. Nem csoda, hogy minden évben egyre többen is vannak, és gyakran megesik, hogy egymás ellenfelei a Hősök terén.

Nemzeti Vágta
Nagy Arnold
Fantázia
Budapest
döntőbe jutás
címvédés

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.