Ugrás a tartalomra

Nemzetközi női kézilabdatornát tartanak Adán és Moholon

2023.02.25
14:46
2023.02.25
16:24
Forrás
Pannon RTV
Szombaton és vasárnap tartják Ada községben a Kárpát Meditop Kupa elnevezésű Nemzetközi Női Kézilabda Tornát.

A 20. alkalommal megrendezésre kerülő tornára Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről és Magyarországról is érkeztek csapatok a házigazda adaiakhoz.

A magyarországi Budakalász színeiben játszó Hársfalvi Zsófia első alkalommal vesz részt az eseményen.

„Nekünk nagyon hasznos. Mi Magyarországon a NB-2 északi csoportjában versenyzünk és lett volna ezen a hétvégén egy bajnoki meccsünk, de el tudtuk rakni, hála Istennek. Nagyon jó gyakorlásnak, mert itt olyan csapatokkal tudunk játszani, akiket nem ismertünk.”

Az anyaországi és határon túli magyar csapatok részvételével zajló sportesemény példaértékű határokon átívelő kezdeményezés, amely azt keresi, ami összeköt bennünket és nem azt, ami szétválaszt. Ez a kupa is megmutatja a magyarság összetartó erejét - vallják a szervezők és a résztvevők egyaránt.

Urbán Mónika, elnök, Halász József Női Kézilabda Klub, Ada: „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén harmadik alkalommal megkaptuk a rendezvény rendezési jogát. Az egész tornának a lényege az, hogy a magyar ajkú csapatok találkozzanak. Öt országból, de mégis magyar ajkú csapatok. Jelen vannak Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból és magyarországi csapatok is.”

A világ kézilabdázása egy picit már uniformizálódik, hiszen nagyon sokan már ugyanazt a stílust játsszák, mégis ezeken a tornákon megfigyelhető a magyarokra és azon belül is a különböző tájegységekre jellemző specialitás - mondta el Juhász István a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.

„Rögtön a Délvidékkel kezdem. Itt, a Délvidéken, a volt jugoszláv iskola, ami annak idején, a ’80-as években világhatalom volt és a nyitott védekezésnek a megalkotója volt, az a típusú magas technikai tudásról árulkodó kézilabda ma is rajta van - azt gondolom - a délvidéki kézilabdázáson, amit kevernek egy picikét a magyar stílussal, a technikai és kondicionális háttérrel.”

Az adai és a moholi Sportcsarnokokban zajló torna vasárnap a helyosztó és döntő mérkőzésekkel, valamint ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul majd. A díjakat többek között Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes, Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, valamint Kocsis Máté, az MKSZ elnöke adja át.

Ada
kézilabdatorna
Kárpát Meditop Kupa

Most

16:43, Frissítve: 16:57

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.
13:35, Frissítve: 15:51

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.