Ugrás a tartalomra

Paralimpiai napot tartottak Óbecsén

2023.09.22
15:29
2023.09.22
17:27
Forrás
Pannon RTV
Az országban első alkalommal tartottak olyan sportnapot, ahol a gyerekek a paralimpikonok szemszögéből próbálhattak ki bizonyos sportokat.

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör a helyi Zdravko Gložanski Általános Iskolával és a szerbiai Paralimpiai Bizottsággal együttműködve ma paralimpiai napot szervezett Óbecsén.

Paralimpiai sportágak: az asztalitenisz, a kerekesszékes kosárlabda, a röplabda, az íjászat és a boccia művelői mutatkoztak be az óbecsei sportközpontban az általános iskolák diákjainak, akik a paralimpikonok szemszögéből, atipikus kellékekkel ki is próbálhatták ezeket a sportokat. Nikola Gospođinački, Zdravko Gložanski Általános Iskola, Óbecse: „Már próbáltam kosarazni, nem volt könnyű. Egyszer már kipróbáltam, mert voltak nálunk az iskolában. Most egy kicsit könnyebb volt, mint a múltkor.”

Az óbecsei születésű Borislava Perić Ranković az ott élőknek csak egyszerűen Beba. Ő legutóbb a sheffieldi para-asztalitenisz eb-n immár ötödik alkalommal lett Európa legjobbja, de női párosban és vegyes párosban is nyert egy-egy ezüstérmet. Ő volt ennek az óbecsei eseménynek az egyik kezdeményezője. „Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy mi hogyan csináljuk ezt a mi helyzetünkben, és nekik is lehetőségük van arra, hogy kipróbálják, milyen nekünk sporttal foglalkozni. Ezzel segítenek bennünket abban, hogy függetlenül attól, hogy milyen könnyű vagy nehéz, csináljuk ezt tovább.”

A paralimpiai napot az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör, a Zdravko Gložanski Általános Iskola és a szerbiai Paralimpiai Bizottság szervezte. Az országban először tartottak ilyen rendezvényt. Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „A célunk és a szándékunk az, hogy a gyerekek meglássák azt, hogy vannak, akik sokkal nehezebben tudnak mozogni, akiknek sokkal nehezebb a sport, mégis tesznek érte és mégis jó eredményeket érnek el, és hogy akarattal, elszántsága mennyire sok minden el tudunk érni és meg tudunk csinálni.”

Közel 500 általános iskolás jött el a rendezvényre, amit Börcsök Margarita pszichológus álmodott meg. „Rájöttünk, hogy a szülők igényelnék, hogy Óbecsén a sportklubok kicsit nyitottabbak legyenek a másság felé, a veszélyeztetett vagy az érzékeny csoportokból származó gyerkőcök felé. Nem gondolok itt csak a fogyatékossággal élőkre, hanem a szegényebb sorsú gyerkőcökre is, akik között biztos van fantasztikus tehetség, de a szülő nem tudja megengedni magának, hogy beírassa a sportklubba. Elindultunk a Paralimpiai Bizottság felé Bebán keresztül, és mint a lavina megindult az egész folyamat.”

A rendezvényt az óbecsei önkormányzat, valamint a kisebbségügyi minisztérium támogatta.

paralimpia
Óbecse
Nikola Gospođinački
Borislava Perić Ranković
Bonifárt László

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.