Ugrás a tartalomra

A sakk minden generációt összeköt

2023.05.27
14:13
2023.05.27
17:16
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 50 általános iskolás magyar diák vett részt a Jó Pajtás sakktornán, melyet a Magyar Szó újvidéki székházában tartottak meg. A versenyt 45. alkalommal rendezték meg.

Vajdaság több településéről érkeztek általános osztályos diákok a versenyre. A temerini Zakinszki Emina legtöbbször az osztálytársaival, de időnként a családjával is szokott sakkozni. Most vesz részt először versenyen.

Én azért szeretem a sakkot, mert egy olyan stratégiai játék, ami fejleszti a gondolkodást és nekem ez sokat számít.

Székás Dávid hobbiként űzi a játékot, de már sikerült kijutnia a szerbiai országos sakkversenyre, ahol előző évben 32., az idei évben a 47. helyen végzett.

Nagyon sokat kell gondolkodni és nekem tetszenek az ilyen stratégiai játékok. Általában a gondolkodás és az intenzitása a játéknak érdekel.

A sakkozás korhatártól függetlenül minden generációt összeköt. A játék által nyújtott kikapcsolódás mellett számos más pozitív hatása is van, mint például a gondolkodási, a koncentrációs és a memorizálás készségek fejlesztése.

Novák László, országos versenybíró:
A gyerekek a FIDE szabályzata alapján játszanak azzal, hogy korrigáltuk a szabálytalan lépéseknél, mivel még kezdő sakkozók is vannak, hogy toleráljuk a szabálytalan lépést, amikor figyelmeztetjük és a második esetben veszíti el a partit. Ezt lehetett volna még erősíteni, hogy még egy figyelmeztetést adunk, de akkor nagyon sokáig elhúzódik mivel kétszer tizenöt percig tart az idő.

Idén is nagy volt az érdeklődés a fiatalok körében. A résztvevőknek sakk-készleteket és sakkórákat is hozniuk kellett magukkal.

Kovács Birkás Zsolt, szervező:
A járvány miatt egy kicsit szünetelt a verseny, de most újra lett indítva a vajdasági általános iskolák magyar tagozatainak és mi ezeknek a függvényében, és mindent egybevetve nagyon elégedettek vagyunk a jelenléttel. Most mintegy ötvenen jöttek össze, tíz általános iskolából.

A verseny végén több kategóriában osztottak ki díjakat, ahol csapatban és egyénileg értek el helyezést a résztvevők.

sakk
Jó Pajtás Sakktorna
Újvidék

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.