Ugrás a tartalomra

Szélvitorlások szelték a habokat a Palicsi-tavon

2023.10.08
14:49
2023.10.08
16:28
Forrás
Pannon RTV
Windsurf, azaz szélvitorlás bemutatót tartottak Palicson a Palicsi Vitorlás Klub szervezésében. Magyarországról és Szerbiából is érkeztek szörfösök.

A szörfvitorlázás egy olyan sportág, amely a vitorlázás egyik fajtája. A szörfvitorlázás, azaz a windsurf két fő alkotóeleme a szörfdeszka és a vitorlázat, amely magában foglalja egyebek közt az árbócot, a bumot és a vitorlát.

Ha már megvan a felszerelés, már csak a vízre szállás maradt hátra. Sokan azt gondolják, hogy egyszerű sport a szélvitorlázás, de ez nem így van - mondják a szörfösök.

Keszeg Gyula, szörfös, Palicsi Vitorlás Klub: „A szörfösnek kell tudnia, hogy honnan fúj a szél. Ez most teljesen bebizonyosodik. Addig nem szabad vízre menni, mi szörfösök persze felnézünk az égboltra és pontosan látjuk, hogy mi a helyzet és már úgy megyünk a vízre, hogy minden világos. Ez az első és alapvető. A szél iránya nagyon fontos. Úgy kell tartani a vitorlát, hogy az szelet fogjon és, hogyha kell, akkor kiengedjük és ne fogjon szelet.”

A szörfösöknek egy kijelölt pályán kell végig menniük.

Németh Lehel, szervező, szörfös, Palicsi Vitorlás Klub: „A hajó meg a sárga bója egy startvonalat képez. Itt kell az utolsó 3-4 perces visszaszámlálás után az utolsó másodpercben teljes sebességgel áthaladni. A túlsó partnál van egy sárga bója és nyolcas szerű pályát fogunk végezni és három kör után szintén a sárga bója meg a motorcsónak között kell befutnunk. És az az egyik futamnak a végét jelenti.”

A bemutatót a Palicsi Vitorlás Klub szervezte. Szerbiából és Magyarországról is érkeztek szörfösök. Mintegy 15-en szelték a habokat a Palicsi tavon.

Palicsi-tó
windsurf
szélvitorla

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.