Ugrás a tartalomra

Szeptember 2-án lesz Szabadkán félmaraton

2018.08.07
08:18
2018.08.07
15:21
Forrás
Pannon RTV
A futásnak nagy múltja van Szabadkán, több évtizedre tekint vissza - erről tartottak előadást tegnap este a II. Szabadkai Félmaraton szervezésében.

A fórumon a rekreatív futásról esett szó, illetve a futás jótékony hatásairól, az egészséges életmódról.

Iskola, egyetem, gyerekek, munka - sok minden szól amellett, hogy bármi mást csináljunk, csak ne sportoljunk. Pedig létezik egy mozgásforma, amit bárki, bármikor és bárhol űzhet kortól, nemtől függetlenül. Ez a futás.

Fabó Ildikó, edző, Szabadkai Futóiskola: „A futás a legalapvetőbb mozgásformánk, amit tulajdonképpen nem kell tanulnunk, viszont ahogy szocializálódunk, elfelejtjük. Ehhez a legkönnyebb visszatérni, legalábbis én ezt gondolom. Egy futócipőbe beleugrani és elindulni, talán mindenkinek ez a legkönnyebb mozgásmódszere, amit űzhet.”

Belgrádi kezdeményezésre 2017-ben futóiskola indult Szabadkán is. Az ötlet megálmodója a trcanje.rs honlap és a Belgrádi Futóklub alapítója, Veroljub Zmijanac. A célja az volt, hogy a szerbiai városokban minél több embert mozgasson meg.

Veroljub Zmijanac, alapító, Belgrádi Futóklub: „A futás egy hihetetlen sport. Azért, mert futni bárki futhat, mindenekelőtt a fiatalok, de az idősek is, azok is, akik soha nem sportoltak, elkezdhetnek futni, lányok és fiúk egyaránt, tehát nem zár ki senkit. Ezért a futás nagyon fontos, nem olyan, mint a futball vagy a tenisz, amelyek külön sportágak, vagy férfi sportok. A futás ezért Szerbiában a leggyorsabban fejlődő sport.”

Szabadka Város futómúltja több évtizedre tekint vissza, ami a rekreatív futást illeti - emelte ki Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, amatőr futó, a Szabadkai Félmaratont szervező Horizont Sportegyesület tagja. A futást nem feltétlenül kell sportszerűen űzni, rekreatív is lehet. Erről szólt a hétfő esti fórum.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti képviselő, amatőr futó: „Egy egészséges életmódra biztató, illetve azt bemutató rendezvényt szeretnénk ma itt tető alá hozni, aminek az egyik eleme a Szabadkai Félmaraton népszerűsítése, hiszen valamivel több mint három hét van még arra, hogy nevezzenek az érdeklődők az 5, vagy a 21 kilométeres távra.”

A futás egyre népszerűbb, ezt bizonyítja a tavalyi Szabadkai Félmaraton sikere is, amelyen több mint 800-an vettek részt. Szeptember 2-án ismét lesz félmaraton. Jelentkezni még lehet.

Szabadkai Félmaraton

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.