Ugrás a tartalomra

A szerb államfő fogadta az olimpikonokat

2021.08.11
13:50
2021.08.11
16:24
Forrás
Tanjug
A jövőben is komoly összegekkel támogatják a sporttevékenységeket - mondta Vučić.

Aleksandar Vučić szerb államfő kedd este fogadta azokat a szerbiai sportolókat, akik az országot képviselték a tokiói olimpiai játékokon. Gratulált nekik az elért eredményeikért, és köszönetet mondott Szerbia és polgárai nevében az érmeket, amelyeket hazahoztak Japánból. Belgrádban nagy tömeg és üdvrivalgás fogadta az olimpikonokat. A Városi Képviselő-testület épülete előtt köszöntötték a sportolókat, akik megjelentek az épület erkélyén és üdvözölték az egybegyűlteket.

A szerb fővárosba való megérkezésük után az olimpikonok nyilatkoztak a sajtónak. Tijana Bogdanović bronzérmes taekwondós úgy fogalmazott, hogy egy ilyen dolog nem minden nap történik az ember életében, ezért nagyon boldog, hogy ezt átélhette. „Nagyon hálás vagyok azoknak az embereknek, akik szurkoltak nekünk, és akik most köszöntöttek bennünket. Gondolom, hogy nagyon meleg van kint, és itt van ez az egész helyzet a vírussal is, mégsem zavarta őket semmi, és nem tudok elég hálás lenni azoknak az embereknek, aki eljöttek.”

Milica Mandić aranyérmes taekwondós a Köztársasági Elnöki Hivatal épületében a sportolók nevében szólt arról, hogy mindannyian hálásak a közönség szurkolásáért, hitéért és könnyeiért. Hangsúlyozta, mindannyian hálásak azért a támogatásért, amelyet Szerbia nyújtott a Tokióban versenyző olimpikonoknak. „A legnagyobb hatással az volt rám, amilyen érzelmeket Tokióban láttam és átéltem, valamint az odaadása minden ott tartózkodó olimpikonnak.”

Az ötkarikás játékok nemcsak az egyéni és csapatversenyekről szólnak, hanem a nemzetek egyfajta versenye is, amely megmutatja, hogy melyik ország mennyire sikeres - mondta a sportolók fogadásán Aleksandar Vučić. Az államfő hozzátette, nyolc évvel ezelőtt a nyugat-balkáni régióban Szerbia az ötödik helyen szerepelt, most azonban már csak Magyarország van előttünk. Vučić továbbá arról is szólt, hogy a jövőben megemelik az érmek után járó pénzjutalmat. „Úgy gondolom, hogy a párizsi olimpiai játékokra már 100 ezer euróra növeljük az aranyéremért, 90 ezer euróra az ezüstért és 80 ezer euróra a bronzért járó pénzjutalmat, hogy megpróbáljunk közelebb kerülni Olaszországhoz, akik messze a legnagyobb pénzt osztják ki Dél-Európában.”

Idén az aranyéremért 70 ezer eurót kapott mindegyik aranyérmes vízipólós, valamint Jovana Preković karatés és Milica Mandić taekwondós, illetve a trénereik is. A sportlövő Damir Mikec az ezüstért 60 ezer eurót kapott. A bronzérmeseknek, azaz a férfi 3x3-as kosárlabda-válogatottnak, a női röplabda-válogatottnak, Tijana Bogdanović taekwondosnak, Milenko Sebić sportlövőnek és Zurab Datunašvili bírkózónak 50 ezer euró jár. A 2020-as tokiói olimpián Szerbia összesen 9 érmet szerzett, eggyel többet, mint a 2016-os riói ötkarikás játékokon. Ezzel a 28. helyen zárta az olimpiát.

olimpikon
Aleksandar Vučić
jutalom

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.