Ugrás a tartalomra

Teqball torna Újvidéken

2020.10.03
13:36
2020.10.03
19:31
Forrás
Pannon RTV
Kezdetét vette szombaton Újvidéken a szerbiai teqball-bajnokság.

A labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág játékosai két napon át mérik össze tudásukat a duna-parti városban. A tornát a szerbiai Teqball-szövetség szervezte meg.

A néhány éve Magyarországról indult sportot ívelt asztalon játsszák. A játékosok a kezeik kivételével testük bármely részével hozzáérhetnek a futball labdához. Egyesben két játékos, kettesben négy játékos játszhatja.

A teqball-t a 2021-es Afrikai- és Ázsiai Strandjátékok programjába is felvették. A sport legfőbb célja, hogy az olimpiai játékok programjába is bekerüljön.

Az újvidéki Nikola Mitro 2018-ban Magyarországon találkozott először a sportággal. A sportoló azóta több teqball tornán is részt vett. Elmondása szerint a sportág teljes fizikai és technikai készültséget igényel: „A legjelentősebb talán a játék változatossága, a lövések gyorsasága, illetve a védekezési variációk, amikor fel kell készülni az ellenfél minden lövésére, a labda ugyanis minden alkalommal másképp jön.”

A magyar találmányra épülő sportágat nemzetközi szinten a 2017-ben létrehozott FITEQ, azaz a Nemzetközi Teqball-szövetség képviseli. A szerbiai bajnokságon több tucat játékos vesz részt.

Aleksandar Ćirić, titkár, Szerbiai Teqball-szövetség: „Minden generáció számára elérhető sport. Ami kiemeli a többi sportág közül az az, hogy praktikusan kis helyeken is lehet játszani, és mint mondtam, minden generáció képviselője játszhatja, ahogyan mondani szokták 7-től 77 éves korig.”

A szerbiai bajnokság a következő hétvégén Belgrádban folytatódik. A legjobbnak bizonyuló játékosok pénzjutalomban részesülnek, valamint kijuthatnak a teqball-világbajnokságra is, ami várhatóan jövőre Budapesten lesz megtartva.

teqball
Újvidék
verseny

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.