Ugrás a tartalomra

Vasárnap délben ért véget a Palicsi Ultramaraton

2019.06.02
14:37
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
A Palicsi-tó partján szervezte meg a Szerbiai Ultramaraton Szövetség a már hagyományos, 13. Palicsi Ultramaratont. Az idei versenyre az eddigi legtöbb, összesen 11 ország futói neveztek.

Szombaton délben rajtolt el a futam, ami vasárnap délben ért véget. A verseny ezúttal Magyarország és Szerbia országos bajnoksága is volt.

Az ultramaraton futóinak Palicson idén nem csak a távokkal, de az időjárással is meg kellett küzdeniük. Szombaton a rajt még napsütéses időben zajlott, de a délután folyamán órákig áztak a versenyzők.

Jánosi Elvira, a Szerbiai Ultramaraton Szövetség elnöke elmondta, ilyen időjárási viszonyokkal még nem találkoztak a 13 év alatt. Eddig főleg a hőség okozott gondot: „Egyetlen egyszer volt a rajtnál egy óriási vihar, úgyhogy 10 perccel később rajtoltak. Nem tudom, hogy mi a rosszabb vagy jobb a futóknak. A futók azt mondják, hogy inkább ilyen idő legyen mint az a 30-35 fokos meleg, mert így tudnak frissülni, viszont, amikor hőség van nem tudnak a hőség ellen elmenekülni.”

A versenyre nevezők választhatták az 50 és 100 kilométeres távot, de a felkészültebbek futhattak 6, 12 és 24 órán keresztül is a kijelölt 500 méteres körpályán, egyéniben vagy váltóban. A leghosszabb kategória, azaz a 24 óra legkitartóbb férfi versenyzője a niši Gacik Saša lett. Idén 208 kilométert és 94 métert sikerült lefutnia: „Tavaly 232 kilométert futottam, ami sokkal több mint idén. Az eső miatt sokan feladták a versenyt. A helyezés volt ezúttal a fontos, mivel országos bajnokságról van szó.”

24 órás folyamatos futásban szerezte meg az első helyezést a nők között Valentina Nejković Nišből. Elmondta, két gyermeke és állandó munkája mellett edzett napi szinten a versenyre. 197,14 kilométerrel nyerte meg az országos bajnokságot: „Én már két és fél éve futok maratonokat, egy éve ultramaraton versenyeket. Erre a versenyre újév óta készülök.”

A legjobbak érmeket vehettek át. Vasárnap délután tartották a díjkiosztót a 13. Palicsi Ultramaratonon.

Palicsi-tó
ultramaraton

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.