Ugrás a tartalomra

Véget ért az 50. Kékszalag

2018.07.28
21:23
2024.03.19
08:41
Forrás
MTI
A rajthoz állt 681 hajóból 545 teljesítette a jubileumi 50. Kékszalag Erste Nagydíjat, amelyet a svájci Safram nyert meg - közölték a verseny szervezői.

A közlemény szerint a rajthoz álló és a beérkező hajók száma is rekordot döntött, a befutók száma magasabb volt, mint 2017-ben. Ennél több hajó távolsági vitorlásversenyen Európában csak a svájci Bol d'Or Mirabaud-ra nevezett 1990-ben, ahol 684 hajó indult el - tették hozzá.

A csütörtök reggeltől szombat reggelig tartó vitorlásversenyen az indulóknak 48 óra alatt kellett teljesíteniük a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred közötti, több mint 150 kilométeres távot. A gyenge szélben zajló versenyt a svájci Rodolphe Gautier vezette és Christophe Peclard kormányozta Safram tette meg a leggyorsabban, 12 óra 40 perc 31 másodperc alatt. 

MTI Fotó: Jánossy Gergely

Másodikként a Prevital ért célba - fedélzetén a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal - 13 óra 1 perc 40 másodperces idővel.

MTI Fotó: Jánossy Gergely

A harmadik a verseny csúcstartója, a magyar fejlesztésű Opel Fifty-Fifty lett Józsa Mártonnal, 13 óra 27 perc 18 másodperces teljesítménnyel. 

A legjobb egytestű hajó az Oroszlán Péter vezette Principessa lett, amely több mint 16 és fél óra alatt teljesítette a távot. A leghosszabb ideig versenyző hajó, a Végrehajtó 46 óra és 43 perc alatt ért körbe a Balatonon.

MTI Fotó: Jánossy Gergely

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüredről induló, több mint 150 kilométeres tókerülő verseny teljesítésére a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésre. A Kékszalagot tavaly Litkey Farkas a Festipayjel 10 óra 5 perc 17 másodperces idővel nyerte, a verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot.

Kékszalag
vitorlás
Balaton

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.