Ugrás a tartalomra

Véget ért a Dakar - a két magyar célba ért

2020.01.17
13:31
2020.01.17
19:31
Forrás
Pannon RTV
Saghmeister Gábor és Gyenes Emánuel is sikeresen célba ért az idei Dakaron.

A világ legnehezebb raliversenyét a szabadkai motoros a 90. helyen zárta, míg a szatmárnémeti pilóta összetettben a 29. lett. Gyenes különösen büszke lehet teljesítményére, hiszen megnyerte az úgynevezett Malles Moto kategóriát, vagyis azt a csoportot, amelyben a motorosok végig szerelő nélkül versenyeznek a viadalon, így a gép karbantartása is az ő feladatuk. Gyenes nagyon elégedett, hiszen jubileumi, tizedik Dakarja a tervek szerint sikerült: „Sikerült teljesíteni, amit kitűztem magamnak a Dakar előtt. Azt mondtam, hogy szeretnék pódiumon lenni a Malles Moto kategóriában, és a top 30-ba bejönni az összetett ranglistán, és ez sikerült is, mert 29. lettem, a Malles Moto kategóriában pedig sikerült a legmagasabb fokra felmászni. Nagyon örülök! Úgy sikerült a versenyem, ahogy és elterveztem. Minden napom majdnem jó volt. Kisebb hibák voltak, de összevetve egy nagyon jó Dakarom volt. Nem volt sok szerelni valóm. Csak azok, amik be voltak tervezve, a gumicsere, olajcsere, szűrők, ilyesmi.”

Ebben a kategóriában Saghmeister a 24. lett. Saghmeister Gábor a célba érést követően azt mondta, hogy családjának, szponzorainak és szurkolóinak is köszöni a támogatást, emellett szaúd-arábiai vendéglátójának, Pletl Norbetnek és családjának is hálás, amiért vendégül látták őt a versenyt megelőző napokban. Gábor szerint új motorja kiválóan teljesített a versenyen. Kiemelte: „Jól éreztem magam a versenyeken. A 10. napon volt egy nagyon nagy bukásom, összetörtem magam, de azon kívül az egész nagyon összejött. A köveken is megtanultam motorozni. Rengeteg kövön mentünk. Életemben ennyit ilyen sziklás, köves talajon nem motoroztam. A homok az én talajom, ez látszódott is az eredményeken, hogy amikor homok van, akkor másként működik az egész. Nagyon boldog vagyok, hogy ideértem a célba, és nem volt hiába, amit megtettünk ennek érdekében. Ez most összejött.”

A motorosoknál összetettben egyébként az amerikai Ricky Brabec nyerte a Dakart. Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz harmadszor hódította el a bajnoki címet. A kamionosoknál pedig az orosz Andrey Karginov által vezetett Kamaz ért be elsőként a célba.

fotó: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ricky Brabec
Carlos Sainz
Andrey Karginov
Gyenes Emánuel

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.