Ugrás a tartalomra

Vívóbajnokság Szabadkán

2023.02.12
15:55
2023.02.12
16:35
Forrás
Pannon RTV
Harminc év elteltével szerveztek újra országos vívóbajnokságot Szabadkán.

A Sportcsarnokban lezajlott tornán 12 szerbiai klub vett részt. Az ellenfelek kard-, tőr- és párbajtőr vívásban küzdöttek meg.

Liza Ležajić Scweitzer, a házigazda Spartacus Vívóklub segédedzője örült annak, hogy hosszú idő után Szabadka adott otthont az országos bajnokságnak, mert - mint mondta - hazai terepen mindenki jobban teljesít. Hozzátette, érződött is a küzdelmek során, hogy a belgrádi klubok kicsit megijedtek a Spartacus fiatal vívóitól.

A vívás technikai jellegű küzdősport, sokan a sakkhoz hasonlítják. A küzdőtéren két versenyző vív egymással mérkőzést, úgynevezett asszót.

Liza Ležajić Scweitzer, segédedző, Spartacus Vívóklub, Szabadka: „Én mindig annak mondanám, hogy sakkozás, csak a testünkkel. Mert nagyon sokat kell gondolkodni, és taktikázni, hogy milyen lépéseket tegyünk, tehát van egy skála lépésünk, és abból kiválogatjuk azt, hogy milyen a legoptimálisabb, és mivel tudnánk megnyerni az adott asszót. És ennek függvényében sakkozunk, hogy ki a sikeresebb, kinek vannak jobb - úgymond - valószínűségszámításai, hogy a másik mit tud csinálni. Tehát valójában ehhez gyorsaság is kell, értelem, vagyis ez egy nagyon szép és okos sport.”

vívás
vívóbajnokság

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.