Ugrás a tartalomra

2039 méteres volt az idei turiai fesztivál rekordkolbásza

2023.02.25
15:58
2023.02.26
10:12
Forrás
Pannon RTV
A többnapos rendezvényt idén 39. alkalommal szervezték meg.

Számos nyers, füstölt, szárított és sült húskészítmény várta az idelátogatókat. Bár az időjárás miatt a zenés-művelődési műsor elmaradt, a gasztronómiai rendezvény iránti nagy érdeklődést még az eső sem tudta elmosni.

A Szenttamáshoz tartozó kis települést a hétvégén a frissen sült kolbász illata lengte be. A rossz idő ellenére Turia utcáit ellepték a húsimádók. Sok a visszajáró, de évről évre új látogatókat is vonz a környék egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye.

Momir Nedić: „Először vagyok itt, és nagyon tetszik, csak kár, hogy rossz az idő, mert elrontja a hangulatot. De a szervezés magas színvonalú.”

Az idei rendezvényen mintegy 400 kiállító jelent meg. Bárányokat és malacokat forgattak, de a látogatókat bőséges ital, édesség és tejtermék kínálat is várta. A turiai mellett sok más kolbászfajtát, illetve töpörtyűt, disznósajtot, szalonnát és szárított húst is meg lehetett kóstolni és vásárolni. Mindenkinek megvolt a saját receptje, de végső soron ízlés kérdése is az egész.

Mihajlo Skenderović, kiállító, Temerin: „Úgy készítjük, ahogyan nagyapáink és dédapáink készítették. A disznósajtról vagyunk a leghíresebbek. Abba szív, nyelv, fej, bőr, egy kis comb és lapockahús, valamint marhaszív kerül.”

Számítások szerint a kétezer lakosú települést a fesztivál három napja alatt közel 70 ezer látogató keresi fel. A rendezvényre a szomszédos országok egyesületei is csatlakoznak és képviseltetik magukat. A békéscsabai Kolbász Klub már több mint 10 éve ápolja a baráti kapcsolatot a turiai egyesülettel.

Adamik István, Csabai Kolbászklub, Békéscsaba, Magyarország: „Több tíz év is elmúlt, hogy járunk ide Túriára. A turiaiak is járnak a csabai kolbászfesztiválra, ami Közép-Európa egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja. Szoros barátság köt minket össze.”

A híres fesztiválról nem maradt ki a rekord méretű kolbász sem, amely 2039 méterre sikeredett és 2,5 tonnát nyomott. Elkészítésén egy héten át dolgoztak.

Vojislav Mirković, tag, Kolbászfesztivál Egyesület, Turia: „Minden természetes, comb és lapocka, 25 százalékos zsírtartalom, természetes fűszerek: só, bors, hagyma, paprika. Ez kerül a kolbászba.”

A természetes alapanyagok mellett a minőség is nagyon fontos, valamint a titkos hozzávaló, a nagy adag szeretet - tették hozzá a turiaiak.

Željko Popić, elnök, Kolbászfesztivál Egyesület, Turia: „Az a recept, hogy szeresd, amit csinálsz. Ha szereted, mint mindannyian, akik részt veszünk ezen a fesztiválon, mert szeretjük a kolbászfesztivált és már 39 év van mögöttünk, akkor tudod, hogy biztosan jól van elkészítve, ízletes és van jövője.”

A nagy kolbászt elsőként Jelena Tanasković, mezőgazdasági miniszter vágta el, a hagyományos turiai bicskával. Ezt követően pár óra alatt a két kilométernyi kolbászt fel is vásárolták, méterenként 600 dináros áron. Az ebből befolyt összeget humanitárius célokra fordítják.

Turiai Kolbászfesztivál

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.