Ugrás a tartalomra

71 busócsoport és 2500 maskarás gondoskodott a jó hangulatról Mohácson

2024.02.12
12:03
2024.02.12
17:10
Forrás
Pannon RTV
Tömegesen űzték a telet farsangvasárnap Mohácson. Az időjárás egész nap szomorkás volt, az eső is többször esett, mindez ugyanakkor senkinek sem szegte kedvét. Különösen nem a busókét.

Farsangvasárnap már a kora reggeli órákban készülődtek a busócsoportok. A Bödönhajósok forralt borral, babgulyással és meleg teával várták az érdeklődőket. Az úgynevezett nyitott udvar keretében a turisták betekintést nyerhettek a busók és a sokácok készülődésébe.

A Sokác-révben több ezren voltak kíváncsiak a busók csónakos átkelésére a Dunán. Ezt követően a tömeg a belváros felé indult. A főutca két oldalán tízezren álltak sorfalat, amikor elkezdődött a felvonulás. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén rekordszámú, 71 busócsoport és 2500 maskarás gondoskodik, a látogatók pedig 15 helyszínen vehetnek részt 160 programon.

Domonkos Mátyás, Budapest: „Egyből megfogott a hangulat. Még csak egy órája érkeztem, de már nagyon jó élményekben volt részem és azt gondolom, hogy egy nagyon jó nap lesz ez így.”

Bádon-Nagy Anett, Doboz: „Gyerekekkel jöttünk, szerettük volna nekik is megmutatni ezt az élményt. Nagyon élvezték.”

A busók mellett a jankelék is fontos részét képezik az eseménynek, épp úgy mint a azok a lányok, akik arcukat eltakaró sokác népviseletbe öltöznek.

„Elsősorban én kísérem a busókat, ugyanígy a janekelékkel együtt, mi megyünk mellettük. Általában a kisgyerekekkel szoktunk aranyoskodni, ameddig a busók a lányokat vagy a gyerekeket kergetik, megbusózzák őket.”

A busók bundájához 4-5 birkát is le kell vágni.

„Ehhez van egy álarc, ezt kézzel faragják. A tradíció szerint állatvérrel festik. Ezeket az újabb álarcok már ritkábban csinálják így. Ehhez tartozik egy fejbunda is, illetve a szarvak, ami általában vagy kos, vagy kecskeszarv szokott lenni. Van még a gatyának nevezett ruhadarabunk, amit elég erős vászonból szoktak készíteni. Az alján kis csipke, rojt és hasonló szokott lenni. Van még hozzá a bocskorunk, ami marhabőrből készül, ezt is kézművesek csinálják, a teljes öltözetet. Ehhez jönnek a kolompok a zajkeltéshez, szokott lenni kereplőnk is, de én most csak egy favillával próbálom szórakoztatni az embereket.”

A felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsátották a telet jelképező fakoporsót. A mohácsi busójárásnak rengeteg szép pillanata van, ahogy azt Önök is láthatták az elmúlt percekben. Az egyik leglátványosabb talán, amikor máglyán elégetik a kiszebábot, ahogy az mögöttünk, a busók mögött jól látható. Viszont még a java hátra van, nem ér véget a télűzés. Húshagyó kedd estéjén, a város főterén elégetik a telet jelképező koporsót. A mohácsi busójárás február 13-ig látogatható.

busójárás
Mohács
sokác

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.