Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Az Arcus is vállal vadállatmentést

2019-06-20
16:01
2019-06-20
18:36
Forrás
Pannon RTV
A folyók, tavak közelében húzódó útszakaszok nagyon veszélyesek a mocsári teknős és egyéb vadállatok számára. Még ha útjelző tábla nem is jelzi, akkor is hajtsunk fokozott figyelemmel.

A vízfelületek közelében húzódó utakon a gyors forgalom miatt fokozott veszélynek vannak kitéve a mocsári teknősök és más vadállatok is. A mocsári teknős Közép-Európában az egyetlen vadonélő őshonos teknősfaj. Zöldes, barnásfekete páncélja könnyen beleolvad az aszfalt színébe, lassú mozgása miatt pedig nem tud elég gyorsan reagálni a száguldó járművek közeledésére, ezért gyakran előfordul, hogy elgázolják.

Egy mocsári teknősnek szerencséje volt. Kishegyesen legyengülve talált rá Lénárd Endre, az Arcus Környezetvédő egyesület tagja. Megerősödése után most a Topolya melletti Büdös-tónál engedték szabadon. „- Már márciustól figyelni kell a teknősökre - magyarázta Lénárd Endre-, mert olyankor már mocorognak, keresik a tojásrakó helyeket és az jelent nagy problémát, hogy az élőhelyük, folyó, tó között áthalad egy útszakasz, ekkor már nagy veszélyben vannak, mivel az útszéli növényzetből kimászva nehezen észrevehetőek, illetve lassú mozgásuknak köszönhetően hirtelen el sem tudnak menni.”

A mocsári teknős Közép-Európában az egyetlen vadonélő őshonos teknősfaj. Sötét páncélja van, jellegzetessége a sárga pöttyök a hát, a fej és nyak felső részén. Ha teknőst találunk, semmiképp ne vigyük haza házi kedvencnek. Ha pedig sérült teknősre bukkanunk, semmiképp ne hagyjuk sorsára, forduljunk szakemberhez.

Sihelnik József, titkár, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Az országban egyetlen vadállatmenhely működik, a palicsi állatkerten belül, ami azt jelenti, hogy bármilyen vadon élő állatfaj beszállítható hozzájuk és tudnak orvosi ellátást biztosítani számukra. Azt tudom javasolni, hogy hozzájuk vigyék be a teknőst, vagy ha erre valami oknál fogva nincs lehetőség, akkor Topolya község területén az Arcus Környezetvédő Egyesület is tud vállalni vadállatmentést.”

A mocsári teknős Szerbiában fokozottan védett állatfaj.

Arcus
teknős
Büdös-tó

Most

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.