Ugrás a tartalomra
Pixabay / FotoshopTofs

Azt állítják, hogy az állatvilág nagyobb bajban van, mint azt korábban sejtettük

2023.05.30
17:14
Forrás
greendex.hu
Egyes kutatók szerint a helyzet riasztó.

Egy kutatás szerint a Földön élő állatfajok csaknem felének csökkent a populációja az elmúlt rövid időben. A kutatócsapat által nemrégiben közzétett tanulmány alapján, amelyben a Földön élő mintegy 70 ezer állatfaj populációjának változását követték nyomon, nagyobb lehet a baj, mint azt korábban sejtettük. A Természetvédelmi Világszövetség hagyományos kategorizálása alapján a fajok 28 százalékát fenyegeti a kihalás. A tanulmány azonban nem ezt a besorolást alkalmazta, hanem globálisan vizsgálta a populációs trendeket. Ennek alapján pedig megállapították, hogy az IUCN veszélyességi besorolásától eltérően jóval súlyosabb a fajokat érintő kihalási válság.

A kutatók szerint az eredmények riasztóak, mivel az iparosodás kezdete óta a biodiverzitás nagyobb mértékben csökkent, mint korábban gondolták. Számításaik szerint az állatfajok 48 százalékának populációja csökken, és alig három százalékának populációja mutat növekedést. Az IUCN által jelenleg még a biztonságban lévő fajok közé sorolt élőlények 33 százaléka a tanulmány szerint szintén a kihalás felé halad.

állatok
populáció

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.