Ugrás a tartalomra

Egy magyar gyűrűs gólyát figyeltek meg Omanban

2024.02.21
16:38
Forrás
MTI
A madarat idén február 15-én figyelték meg.Ez a második magyar gyűrűs példány az arab országban.

A most megfigyelt madarat fiókakorában gyűrűzték, két fészektestvérével együtt, Akasztó településen. A megfigyelés helye az Arab-tenger partvidéke, Szalála település határában volt. Korábban, 1912-ben került kézre magyar gyűrűs fehér gólya Ománban, az Ománi-öböl partvidékén, Maszkat határában. A két ománi megkerülésen kívül nincs más fehér gólya adata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek az Arab-félsziget területéről.

A Magyarországon fészkelő fehér gólyák délkeleti irányban vonulva, a Boszporuszt átszelve hagyják el Európát és Kis-Ázsián, majd a Földközi-tenger keleti partvidékén vonulnak Afrika felé. A legtöbb madár egy földrajzi léptékben mérve szűkebb sávban vonul, a legalkalmasabb élőhelyeket, táplálkozóterületeket - manapság szeméttelepeket - követve, de az állomány kis része ettől távolabbra is elsodródik. A két, Ománban megkerült Kárpát-medencei madár a legmesszebb elmozdult fehér gólya, a keleti irányban.

gólya
Fehér gólya
Oman

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.