Ugrás a tartalomra

Egy viszonylag nagy aszteroida húz majd el holnap a Föld mellett

2023.03.24
14:50
2023.03.24
17:24
Forrás
Pannon RTV
Nem mindennapi jelenséget figyelhetnek meg a csillagászat kedvelői. Március 25-én, szombaton egy közel 50 méter átmérőjű aszteroida száguld majd el bolygónk mellett.

Szerencsére becsapódástól nem kell tartani. Az égitest észleléséről Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát kérdeztük.

„A kisbolygókutatás az utóbbi években nagyon nagy startot vett. Évente több tízezret fedeznek fel az automata kereső programoknak köszönhetően, illetve hát vannak mindig csillagászok által vezérelt kutatóprogramok. Ez a mostani, ez a 2023 DW. Még nincsen igazán rendes, szépen kimondható neve. Ezt az égitestet például Chilében fedezték fel, két csillagász volt a szerencsés felfedező, akik ezzel a témával foglalkoznak. A földet megközelítő kisbolygók azért eléggé ismertek. Ennek a mostaninak az az érdekessége, hogy viszonylag nagy méretű, mostani mérések szerint nagyjából 50 méteres lehet. Ez egy krumpli alakú égitest, tehát az egyik oldala száz, a másik lehet 30 is. A kisbolygók teljesen szabálytalan formájúak, tehát nem gömbszimmetrikusak, és viszonylag közel merészkedik hozzánk, a Hold-Föld távolság felénél fog majd elhúzni. Ez sokak számára a veszély érzetét kelhetné, nyilván a csillagászat is úgy kezeli, mint potenciálisan veszélyes égitestet, de hát ez 170 vagy 180 ezer kilométeres távolságban húz el tőlünk. Tehát sokszoros Föld átmérőre, úgy 20-30-szoros Föld átmérőnyire. Tehát ez egy biztonságos távolság.”

csillagászat
tudomány
aszteroida

Most

08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű