Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Fafaragó műhelymunkát szerveztek az óbecsei Than Emlékházban

2020-10-14
17:42
2020-10-14
18:21
Forrás
Pannon RTV
A Petőfi Sándor Általános Iskolából érkező 9 diák Fülöp Attila vezetésével a rovásírással ismerkedhetett meg a közel kétórás foglalkozáson.

Kopácsolástól zengett az óbecsei Than Emlékház. Kalapácsokat, vagy fafaragó nyelven bunkókat, szorítókat és vésőket forgattak ügyesen a felsős diákok. Csakhamar a puha fának számító hársfában előbukkant egy-egy rovásírással kiírt név is. Egyesek szórakozásból, mások komoly fafaragó szándékkal, tapasztalattal érkeztek a tanfolyamra.

Szaniszló Dominik, diák, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Valójában én csak azért jöttem, hogy szórakozzak egy kicsit.”

Makra Ernő, diák, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse:

„- Nagyon érdekel a barkácsolás, a rovásírás, nagyon szép művészet. Szoktam otthon is barkácsolni, már sok projektet elkezdtem és be is fejeztem.

- Mit barkácsoltál eddig?

- Otthon sokszor fából barkácsolok születésnapi ajándékokat, apámnak szoktam segíteni, ő is barkácsol, ugyanis asztalos.”

A fafaragástól a lányok sem idegenkednek, a rovásírás az ő fantáziájukat is megmozgatja.

Kapor Noémi, diák, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Érdekes, hogy el tudjuk olvasni ezt a régi írásmódot, és hogy különféle betűkkel is tudunk írni.”

Évek óta szerveznek fafaragó műhelymunkát a Than Emlékházban Óbecsén. Most felsős diákok vehettek részt a műhelymunkán, amely előtt előbb elméleti előadást hallhattak a rovásírásról.

Fülöp Attila, fafaragó-oktató: „Ez egy kapcsolódás a múltunkkal, tehát ez egy olyan dolog, ami nem éppen minden népnek adatott meg, hogy van egy több ezer éves írásmódja, és szerintem érdekes nekik. Én is, amikor ilyen idős voltam, mint ők és is folyékonyan írtam, olvastam a rovást, tehát voltak olyan tantárgyaim az iskolában, amit rovással írtam.”

A Than Fivérek Értelmiségi Kör hetente várja az érdeklődőket különböző foglalkozásokra, előadásokra, tanfolyamokra. Mint mondták, a téli ünnepkörre is készülnek a járványhelyzettől függetlenül.

Óbecse
Than Emlékház
fafaragás

Most

19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.