Ugrás a tartalomra

Fantáziadús jelmezek a temerini farsangi mulatságon

2024.02.11
16:29
2024.02.11
18:07
Forrás
Pannon RTV
Több száz résztvevő vidám hangulatban, fúvószenekar kíséretében búcsúztatta a telet. A gyerekek számára ügyességi játékokat is szerveztek, majd alkalmi műsorral, bőgőtemetéssel zárták az eseményt.

A temerini farsang körmenettel kezdődött, amelyet a helyi TEFU fúvószenekar kísért végig. Voltak, akik angyalkának, szuperhősnek, focistának vagy éppen tündérnek öltöztek, de számos egyéb fantáziadús jelmezt csodálhatott meg a közönség.

Péter Dianna, Temerin: „Én vagyok a képújság. Úgy jött az ötlet, hogy kigondoltuk anyukámmal, és megcsináltuk, és még senki sem volt képújság.”

A temerini Drobina Márk Willy Wonka szerepébe öltözött a Charlie és a Csokigyár című filmből.

„Először is egy parókát kellett viselnem azért, mert rövid hajam van, és ezt a kalapot kartonból kellett csinálni, a ruhámhoz pedig egy fekete felsőt és nadrágot kellett viselnem, és kellett egy kendő és egy gumikesztyű.”

A farsangi jelmezek közül találkozhattunk a hagyományok szellemét hordozó busóval és kísérőjével, a sokac lánnyal.

Kókai Katalin, Temerin: „Ez valójában a mohácsi népviselet. Ők ilyen módon űzik a telet, felöltöznek busónak, mindenféle kerepelővel, kolomppal minél nagyobb zajt csapnak, hogy minél előbb elűzzék a telet.”

Az ünnepségen fánkot is osztogattak, valamint teát és forralt bort is. A farsangi mulatságot Temerin első helyi közössége és a helyi civil szervezetek támogatták.

A gyerekek különböző játékokon vehettek részt, mint például a fánkevés, a teaivás és a léggömbfújás. Emellett a legmenőbb jelmezek is díjazásban részesültek.

Varga Flórián, elnök, Szirmai Károly MME, Temerin: „Régebben Pásztor Éva és családja támogatta ezt a farsangi felvonulást, ők Ausztriában élnek, és ezt a nyugati szokást ide hozták Temerinbe is, egyrészt ez volt a kiindulópont, a másik, ami a bőgőtemetést illeti azt a Csorba Béla gyűjtéséből és a régi hagyományok szerint igyekeztek megvalósítani.”

A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan a bőgőtemetéssel fejeződött.

Temerin
farsang
bőgőtemetés
Varga Flórián
Szirmai Károly MME
fánk
tea

Most

Népszerű