Ugrás a tartalomra

Féktelen duhajkodás a Kosztolányi Dezső Színházban

2023.12.08
21:20
2023.12.09
16:14
Forrás
Pannon RTV
Duhajosan címmel tartotta meg első lemezük bemutatkozó koncertjét a Duhaj népzene együttes Szabadkán. A fiatal népzenészekből álló csapat a Kárpát-medence dallamaiból válogatja repertoárját.

A Duhaj zenekar 2015-ben a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület népzenei szakosztályaként jött létre. A mostani első lemezük bemutatóját a Kosztolányi Dezső Színházban, kisegítő zenészekkel és táncosokkal is díszítették. Az autentikus népi énekeket a maguk duhajkodó stílusában adták elő.

Brezovszki Gergő, zenekarvezető, Duhaj zenekar: „A Kárpát-medencéből autentikus népzenéket dolgoztunk fel. egy kicsit magunkat is beleadjuk, a mi szívünk-lelkünk benne van. Erdélyből, Magyarországról, innen Vajdaságból is játszunk dallamokat.”

A lemezbemutatón a vendégtáncosok a koreográfiát nem bízták a véletlenre.

Ledenyák Lea, néptáncpedagógus: „Jobban át kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk, határozottabbnak kell lenni, mint egy táncházban, ahol csak saját örömére táncol az ember. Fontos, hogy a párunkkal összhangban legyünk, hogy ő is tudja mit akar, olyankor a lány is le tudja követni, fontos a tudatosság ilyenkor, amikor színpadra lépünk, kell, hogy a fejünkben meglegyen egy kép, hogy mit szeretnénk megvalósítani.”

 

A bemutatkozó koncertet követően az együttes már tervezi a különböző néptánc fesztiválokon való részvételt, de addig is táncházakban muzsikálnak.

Duhaj Zenekar
Szabadka
Brezovszki Gergő
Ledenyák Lea

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.