Ugrás a tartalomra

Fogjuk meg a malacka farkincáját!

2019.12.29
12:16
2023.11.02
09:04
Forrás
Pannon RTV
Évszázadok óta külön jelentőséget tulajdonítanak az év utolsó és első napjának. A népszokások szorosan fűződnek az év legvidámabb éjszakájához. Vajon mely babonák élnek még napjainkban is?

Ahány ház, annyi szokás - szokták mondani. Az örök értékű szólás így szilveszter környékén hatványozottan igaz.

Szilveszterhez és újévhez számos hagyomány, hiedelem és babona is köthető. Ilyenkor malacot kell enni, hiszen azok kitúrják a szerencsét. A szárnyasokat azonban hanyagolni kell, mert azok elkaparják azt, és nem leszünk szerencsések. Mosni és takarítani is ilyenkor tilos, hiszen akkor sem áll mellénk a szerecsenre. Aki újév első napján édességet eszik, az egész éve édes lesz.

Sokakban megfogalmazódik a kérdés: Miért sütünk szilveszterkor malacot? Miért kell lencsét enni újév napján? A szilveszteri és újévi szokások közös célja az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak. A lencse, a bab vagy bármilyen más apró, szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Viszont a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor kerül az asztalra. De mi a helyzet a malaccal? Egyesek szerint amennyiben a malac farkincáját megfogjuk, szerencsésebbek lehetünk az új esztendőben.

Szabadkán az általunk megkérdezettek többsége babonás. Richter Lajos elmondta:Tartjuk, java szokást, azt mind megtartjuk. A két nap ünnepben nem jövök ki a piacra. Karácsonykor, szilveszterkor és újév napján és másnapján.

Kocsis Lajos megtartja a régi szokásokat amennyire csak lehet, malacot, töltött káposztát esznek ilyenkor.

A felsorolt szokások mellett egy újabb szokás is terjedőben van – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Szőke Anna néprajzkutatótól. Hozzáfűzte: Terjed egy hagyomány a szerencsepogácsával kapcsolatban. Ez felvidéki szokás. Ott volt szokás, hogy újévre sütöttek, illetve szilveszter napján pogácsát. Egybe pénzérmét rejtettek el. Aki épp megtalálta a pénzérmét, annak biztos szerencséje volt a következő évben. Volt még egy titka ennek a pogácsa sütésnek, hogy meg kellett enni még az nap. Nem volt szabad átvinni az újévre. Amennyit sütöttek szilveszter napján, azt el kellett fogyasztani.

Nem csak az év legvidámabb éjszakájához kötődnek szokások, hanem január elsejéhez is. Ami ugyanis az év első napján történik, az a néphit szerint később, az év során újra megismétlődik. Sokan, hogy az egész évi jó szerencsét biztosítsák, igyekeznek kellemes dolgokat csinálni az év első napján. Egy szó mint száz, szerdán figyeljünk oda mivel foglalkozunk, ugyanis az ismétlődhet az év folytatásában is.

szilveszer
népszokás
babona
malac
szerencse
lencse
káposzta
tejpiac

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.