Ugrás a tartalomra
Pixabay/kristamonique

Holnap kezdetét veszi a csillagászati tél

2021.12.20
10:29
2021.12.20
13:02
Forrás
Pannon RTV
A tél holnap, december 21-én 16 óra 59 perckor veszi kezdetét az északi féltekén, ugyanakkor a déli féltekén megkezdődik a nyár.

A Nap 7 óra 12-kor kel és 15 óra 59-kor nyugszik le, vagyis a nap 8 óra és 47 percet tart, az év leghosszabb éjszakája pedig 15 óra 13 percet térségünkben. December 21-e az év 355. napja a 365-ből. Ez nem csupán a csillagászat tél kezdetét jelenti, számos népszokás is fűződik hozzá.

A téli napforduló különösen fontos ünnep volt már az őskorban is. Az éhezés január és április között megszokott volt, így soha nem tudhatták, hogy megélik-e a következő tavaszt. A téli napfordulós mulatság volt az év utolsó ünnepe. A jószágok nagy részét ezen a napon levágták, hogy télen ne kelljen etetni őket.

Ennek megfelelően holnap kissé hidegebb lesz a mainál, enyhe reggeli faggyal. Napközben Szerbia legnagyobb részében mérsékelten borús és száraz idő várható, délkeleten és a hegyvidékeken gyenge havazásra lehet számítani. Gyenge, mérsékelt nyugati és északnyugati szél fúj majd. A legalacsonyabb hőmérséklet -3 és 1 fok között alakul, és legfeljebb 1 és 5 fok közé emelkedhet a hőmérséklet a nap folyamán. Szerdán tovább hűl a levegő, a reggeli órákban gyenge és mérsékelt fagy várható. A nap folyamán mérsékelten borús és száraz lesz az idő gyenge, déli széllel. A legalacsonyabb hőmérséklet -10 és -3 fok között, a legmagasabb pedig 0 és 4 között alakul. Csütörtökön reggel fagyra kell számítani, a nap folyamán pedig túlnyomóan borús időre. Továbbra is gyenge, déli szél fog fújni. A legalacsonyabb hőmérséklet -8 és -1 fok között, a legmagasabb pedig keleten -1, nyugaton pedig 8 fok körül alakul. A nap végén eső várható.

csillagászati tél
december 21
népszokás

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.