Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Így majálisoztak Mini Jugoszláviában

2022.05.02
18:40
2022.05.02
18:57
Forrás
Pannon RTV
A titói korszak nosztalgiázóit a kulturális program mellett katonabab és üszőpörkölt várta, sőt sakkversenyt is szerveztek fiataloknak és időseknek egyaránt.

Két év után ismét majálisoztak a Mini Jugoszlávia parkban Szabadkán.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Sokan majálisoztak hétfőn a két és fél hektáron elterülő Mini Jugoszlávia parkban Szabadkán. A több mint 4000 fa lombjának árnyéka, az ex-yu zene és az ínyencségek kellemes hangulatot biztosítottak a majálisozóknak május másodikán.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

54-en összemérték tudásukat sakkban is a munka ünnepének másnapján szervezett versenyen. A 9 éves Faragó Róbert fiatal kora ellenére komolyan űzi ezt a sportot. „Azért jöttem a versenyre, hogy nyerjek egy érmet és, hogy szórakozzak egy kicsit.”

A sakk és a finom falatok mellett a jó társaság is garantálva volt. Péter Antal: „Minden évben kijövünk, azzal hogy az utolsó két évben nem lett megtartva a járvány miatt. Összejön a nép, egy kis nosztalgia. Nagyon jól érzem magam, szép az idő, az is megfelel.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A titói Jugoszlávia himnuszának eléneklése után más partizán dalok is elhangzottak a parkban felállított színpadon, majd a munkások jogairól is szóltak a szervezők. Goran Gabrić, elnök, Mini Jugoszlávia, Szabadka: „Miért is gyűltünk mi itt tulajdonképpen össze? Azért, hogy megemlékezzünk a munka ünnepére úgy, ahogyan erre valamikor emlékeztek, amikor a munkásnak nagyobb jogai voltak. Tehát, hogy ez ne csak megemlékezés legyen a valamikori Jugoszláviára, hanem hogy beszélgessünk a munkások jogairól, hogy beszélgessünk arról, hogyan tud a mai ember megélni? Elegendő-e az átlagfizetés a fogyasztói kosárra? Van-e esélye a személyes és társadalmi fejlődésre?”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Körülbelül egy és fél- két hónappal ezelőtt Josip Broz Tito szobrát megrongálták és ledöntötték. A Mini Jugoszlávia szervezői május elsejére felújították és talpra állították, igaz még kisebb-nagyobb munkálatok az elkövetkező időszakban még folyni fognak rajta.

majális
Mini Jugoszlávia Park

Most

14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.