Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Indián tábor Csantavéren

2020-09-24
17:33
2020-09-26
15:51
Forrás
Pannon RTV
Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.

Sátrak, tűzhely, íjak, indián fegyverek - az ember azt gondolná, hogy egy amerikai westernfilmbe csöppent, pedig nem kell messzire menni ahhoz, hogy ilyen és ehhez hasonló tárgyakat lásson az, aki érdeklődik az indián kultúra iránt. Csantavéren egy idős házaspár már évek óta gyűjti a különleges kellékeket. Stábunk is meglátogatta őket.

A csantavéri Majoros Péter és felesége, Mária már évek óta tervezték egy otthoni indián tábor kialakítását, idén ez sikerült is nekik. Stábunkat tüzes vízzel fogadták, amellyel képzeletben bevezettek bennünket az indiánok különleges világába.

A történet szerint az indiánok a sátruk elhagyása után lakat helyett lándzsát tettek a bejárathoz, így jelezték, hogy nincsenek otthon.

Péter és Mária fiatalon ismerkedtek meg, és már akkor is érdekelte őket az indián kultúra. Könyveket olvastak és dokumentumfilmeket tanulmányoztak a témával összefüggésben. Majoros Mária, Csantavér: „Amikor a férjem előállt ezzel, hogy csináljunk egy indián tábort, szinte hihetetlen volt számomra, mert a férjem nem nagyon mozog, ő csak ül, de az ő irányításával nekem sikerült ezt mind összetákolni, úgyhogy elsőnek a fákat kellett összerakni, aztán pedig ráborítottuk sátornak a lapját, amit ő már évekkel ezelőtt kidolgozott rajzokkal.”

Péter világéletében el akart jutni Észak-Amerikába, ahol megismerhette volna közelebbről az indián kultúrát. Mivel a vágya nem teljesült, maradtak a könyvek és a dokumentumfilmek. Mint mondja, részben megvalósította vágyát azzal, hogy feleségével felépítették az indiántábort. Majoros Péter, Csantavér: „Ez az egész művelet, ez már elkezdődött egy 10 éve, itt van, majd megmutatom, egy boltunk volt, abban a boltban én minden télen, amikor nem volt munka, kőművesmunka kint, megfagyott minden, akkor én éjjel-nappal ott csináltam bent, ezt a sátort ott állítottam fel, ott bent, ezt a ruházatot megcsináltam ott bent, tehát lassan készültem hozzá ezelőtt tizenvalahány éve. Na most, amikor rá adtam a fejemet arra, hogy régiséget is gyűjtsek, kevés volt bent a hely, minden vágyam az volt, ha már nem mentem ki Amerikába, Észak-Amerikába, hogy meglássam az indiánokat, akkor elhatároztam a mamával 82-őt betöltöttem, hogy mi ezt megcsináljuk kint.”

A csantavéri házaspár következő terve, hogy egy apacs sátrat építenek gallyakból. Péter leszögezte, amíg ő él, bővíteni fogja az indián tábort feleségével.

Csantavér
indián
indián tábor
kiállítás
sátor
íj
Majoros Péter
Majoros Mária

Most

20:30, Frissítve: 21:11

Európai koronavírus-járvány körkép

Emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriában, emelkedik a halálesetek száma Csehországban.
17:18, Frissítve: 19:47

Vereséget szenvedett a TSC

2:0-ás vereséget szenvedett a TSC Belgrádban a szerb labdarúgó Szuperliga 13. fordulójában az FK Voždovac vendégeként.

Népszerű