Ugrás a tartalomra

Indul a fenyőfadömping

2023.12.07
21:07
2023.12.07
21:21
Forrás
Pannon RTV
Gyökeres, vágott vagy műfát vegyünk?

Nemsokára ünnepi lázban forr mindenki és megeshet, hogy az ünnephez nélkülözhetetlen kellékek árai is lázasan a magasba kúsznak. Ezért ajánlatos még időben bekészíteni azokat, talán még a téli ünnepek egyik kihagyhatatlan kellékét is: a fenyőfát. Stábunk Újvidéken nézett körül, milyen ott a helyzet a fenyőfák esetében.

Gyökeres fenyőt az újvidékiek az előttünk álló ünnepekre jelenleg a Városi Kertészet Közvállalatban vásárolhatnak. Ezt már november 27-e óta megtehetik, azonban Jelena Prica szóvivő elmondása szerint az érdeklődés még nem számottevő. A közvállalat lerakatában ottjártunkkor is csak kis számú földlabdával ellátott fenyő várta a új gazdáját. December 11-től viszont már nagyobb forgalomban reménykednek és az újvidéki halpiacon, a Promenada és a Spens bevásárlóközpontok közötti téren valamint az Újtelepen, a Slobodan Jovanović körúton is kínálja majd a közvállalat a gyökeres fenyőket egészen december 28-ig.

A közvállalat faiskolájában a legalacsonyabb fenyők egy méteresek, a legmagasabbak pedig meghaladják a két és felet is. Az árukat mérettől függően 2 ezer 300 dinártól 4 ezer dinárig szabták meg.

Ha az újvidékiek nem iparkodnak és nem vásárolják meg időben az alacsonyabb és olcsóbb fákat, akkor már csak a nagyon drága földlabdás fenyők maradnak hátra, amelyek ára akár a 10 ezer dinárt is elérhetik.

Azonban hogyan ápoljunk gyökeres fenyőt az otthonunkba, hogy túléljen a zárt helyiségben. Ezekkel a kérdésekkel fordultam egy magánfaiskola alkalmazottjához, Rajka Đurićhoz, akinek már több tíz éves tapasztalata van a facsemeték gondozásában.

- Mekkora hőmérsékletet biztosítsunk a fenyőnek a lakásban, hogy ne pusztuljon el?
- Nem pusztulhat el, akármekkora is a hőmérséklet, csak az a fontos, hogy locsoljuk és harmatosítsuk a tűleveleit, hogy legyen elegendő nedvessége.
- Mondja el, mekkora nagyságú virágcserepet kell biztosítani?
- A virágcserép nagysága a fenyő földlabdájától és a fenyő nagyságától függ. Ha a földlabda nagyobb, akkor két számmal nagyobb virágcserepet kell számára biztosítani.

- A földlabdát a virágcserépbe helyezzük, majd földdel kipótoljuk azt és egy törölközőre tesszük a virágcserepet, köré a padlóra, hogy azt locsoljuk, és ennyi.
- Mennyi ideig lehet a növény a zárt helyiségben?
- Egytől két hónapig lehet zárt helyiségben, attól függően, hogy milyen ápolást kap magas hőmérsékleten.
- És februárban már ültethetjük is őket.
- Lehet januárban is az ünnepek után, csak ne legyen fagyos a föld.

Vágott fenyőt Újvidéken még nem lehet vásárolni. Azonban, aki nem szeretne gyökeres fenyőt és az elszáradt fenyő lehulló tűleveleivel sem szeretne bíbelődni az ünnepek után, az otthonát műfenyővel is díszítheti, amit egyes boltokban már megvásárolhat.

A műfenyő egy több éves befektetés és ha kellően vigyázunk rá, akkor akár több év karácsonyát is ünnepélyessé teheti otthonunkban. Azonban iparkodjunk időben megejteni a vásárlást, hogy ne érjen el bennünket a ünnepi vásárlási láz tumultusa, és amíg még talán jutányosabb áron juthatunk bizonyos ünnepi kellékhez.

fenyőfa
Közügyek

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.