Ugrás a tartalomra

Ismét felpezsdült az élet a szabadkai ócskapiacon

2024.02.11
12:14
2024.02.11
17:02
Forrás
Pannon RTV
Ez főként a tavasz és a húsvét közeledtének és a nagyszámú magyarországi vásárlónak köszönhető. Az illetékesek szerint az árusok némileg csökkentették elsősorban a ruhanemű és a lábbelik árát, a kínálat pedig igazán pazar.

A magyarországi vevők előszeretettel visznek haza zöldségfélét, gyümölcsöt és házi termékeket is, ezek mind jóval olcsóbbak az itteni piacon.

Mint minden vasárnap, most is nagyon nagy volt a nyüzsgés a szabadkai ócskapiacon. A vásárlók többsége ezúttal is Magyarország különböző részeiből érkezett. Ők azok, akik vásárlás előtt, vásárlás közben, vagy éppen vásárlás után ki nem hagyhatják a szerbiai finomságokat, mint amilyen például a burek, vagy a népszerű plyeszkavica.

Az árusok többsége már megtanult magyarul, az árak pedig nemcsak dinárban, hanem forintban is fel vannak tüntetve. A szabadkai ócskapiacon hétvégenként így leginkább magyarul beszélnek.

Szűcsné Sári Judit, Szeged, Magyarország:
„ Először is szétnézünk, aztán edzőcipőt szeretnénk venni, én ilyen konyhai dolgokat, törlőkendőt, vegetát, ilyen apróságokat, meg hát, amit látunk.
- Megkóstolnak-e valami finomat is?
- Majd kifele igen, veszünk egy ilyen plyeszkavicás szendvicset, úgyhogy azt megkóstoljuk, mert az nagyon finom.”

Mások pedig előbb megreggeliznek, majd alaposan szemügyre veszik a piac kínálatát, és indulhat a vásárlás.

Lustyik Józsefné, Gyopárosfürdő, Magyarország:
Ruhaneműt, élelmiszert, mindent. Kávét, csokit, mindent.
- Olcsóbb itt, mint Magyarországon?
- Olcsóbb.
- Valamit reggeliztek már?
- Igen, kiflit.
- A plyeszkavicát vagy a burekot nem kóstolják meg?
- Szoktuk, az is finom nagyon.
- Miért szeretik ezeket?
- Megmondom őszintén, a párom szereti nagyon. Van egy ismerősünk, aki csak azért szokott velünk kijönni, hogy burekot egyen.”

A magyarországi vásárlók előszeretettel veszik az itteni piacon a zöldségfélét és a gyümölcsöket, valamint a házi termékeket is, mivel elmondásuk szerint az árak kedvezőek, az ízük pedig kiváló.

Boro Brešćanski, árus:
„ Ilyenkor, a téli időszakban főleg szárított termékeket vesznek, aszalt szilvát, aszalt gyümölcsöket, szárított zöldségeket, fűszereket és természetesen a mi ajvárunkat.
- Vajon miért?
- Mivel az a földkerekségen a legjobb.”

A leglátogatottabb piaci nap a vasárnap, emelte ki a szabadkai ócskapiacot üzemeltető Tržnica Részvéntársaság sajtóreferense, Marina Čović.

„Természetesen nagy a látogatottság vasárnaponként. Amit külön ki kell emelnünk, hogy a vásárlók többsége a régió országait tekintve Magyarországról jön, általában hétvégén, szombaton és vasárnap. Újév előtt volt különösen nagy a látogatottság kedves szomszédaink részéről, ugyanez van most a közelgő húsvét alkalmából. Azért, mert ők már készülődnek az ünnepekre, és itt a piacon vásárolnak be ilyenkor, hogy időben felkészüljenek az ünnepi alkalmakra.”

Az illetékes hozzátette, szinte mindent vásárolnak a magyarországi látogatók. Bevásárlótáskáikban ott vannak a ruházati cikkek, különféle élelmiszer, sőt háztartási kisgépek, szerszámok, mivel elmondásuk szerint a szabadkai ócskapiacon jóval olcsóbb minden, mint Magyarországon.

ócskapiac
Szabadka
Magyarország
vásárló
magyar

Most

Népszerű