Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Játékos szombatok Bácskossuthfalván

2021.07.03
13:27
2021.07.03
16:06
Forrás
Pannon RTV
Hagyományőrző programokat, kézműves foglalkozást, meseolvasást, játékos éneklést szerveztek ma a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központban gyerekeknek. A foglalkozásokba a szülők, nagyszülők is bekapcsolódhattak.

Óvodás, alsós és felsős korcsoportú gyerkőcök jöttek össze egy kis önfeledt barátkozásra és kikapcsolódásra a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Csoncsikó elnevezésű foglalkozására.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A Csoncsikó játszóház elsődleges célja, hogy a nyár folyamán a gyerkőcöket szombat délelőttönként egy kicsit kimozdítsák otthonról, a számítógépek és az okostelefonok világából, és felelevenítsék a régi hagyományokat, természetesen mindehhez a szülők is csatlakozhatnak.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Játék, mese, ének, kézművesség - ilyen és ehhez hasonló programokban vehettek részt a gyerekek. Forró Hanna Léna örömmel jött el, mert itt mesélni fognak nekik és játszhatnak az udvaron.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Fazekas Áront a kíváncsiság vitte rá, hogy részt vegyen a foglalkozásokon.

„Kíváncsi voltam, hogy mit lehet itt csinálni, milyen dolgok vannak, és szerintem eddig nagyon izgalmas is. A mese tetszett legjobban.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szülők is beállhattak a gyerkőcökkel játszani. Karai Bagi Anita négyéves kisfiával érkezett.
„Azért jöttünk el, mert szeptemberben szeretném beíratni az óvodába, és úgy gondolom, hogy ez egy előkészítő. Szóval így meglátom, hogy tetszik neki a gyerek társasága, mert úgy gondolom, hogy már elérte azt a kort, hogy kicsit közösségben is legyen, ne csak otthon, meg a barátokkal. Én úgy látom, hogy jól érzi magát.”

A foglalkozásokat felváltva 21 felnőtt, óvónők, tanítónők és lelkes laikusok vezetik – mondta el stábunknak Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke. Kiemelte: „A régi népi játékokat szeretnénk egy picit újraéleszteni, bele fogunk csempészni kicsit újabb játékokat is. Egy kicsit így spontánra is hagyjuk, nem megszabott és merev keretek között fogunk játszani, hanem ahogy a helyzet adja, illetve az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, felnőtt, gyerek egyaránt.”

Ezekhez Papp László és Molnár Gyöngyi Csoncsikó - Morovici gyermekvilág című gyűjtéséből merítenek ötleteket a szervezők.  A rendezvénysorozat egész nyáron folytatódni fog, szombat délelőttönként.

Bácskossuthfalva
Csoncsikó játszóház
Ady Endre Művelődési Központ

Most

18:51, Frissítve: 20:49

Daloltak a dalárdások Kúlán

125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Népszerű