Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Jól csúszott a sertéspörkölt az első kenyérrel

2022.08.14
14:04
2022.08.14
15:54
Forrás
Pannon RTV
Szent István-napi kenyérszentelési ünnepséget tartottak Tornyoson.

A rendezvénysorozatot immáron 5 éve a falunappal kötik egybe a szervezők. Érdekesség, hogy Vajdaság egész területén annak idején Tornyoson tartottak először kenyérszentelési ünnepséget.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

34 tornyosi és a községhez közeli település szakácsai gondolták úgy, hogy az ő sertéspörköltjük a legfinomabb. A rendezvény szombati napján minden főzőtudományukat latba kellett vetniük a csapatoknak.

Rákos Judit, történelemtanár, Tömörkény István Általános Iskola, Tornyos: „Első alkalommal vagyunk itt a tornyosi iskolából, a tanügyesek csoportja. Igazából nagyon fontosnak ítéljük, hogy a közösség életében mi is részt vállaljunk. Ezzel egyrészt a szülőkkel is közelebbi kapcsolatba kerülünk, másrészt a diákokkal is. Megismerjük egymást, és így eredményesebben fogunk tudni dolgozni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A felnőtteket pálinkamustra, süteményverseny, a gyermekeket pedig kézműveskedés, óriásbuborék-fújás és egyéb programok várták. Az erdélyi Gelence testvértelepülésként négy éve aktív szereplője a helyi ünnepségsorozatnak.

Ilyés Botond, polgármester, Gelence, Erdély: „Nagyon fontosnak tartjuk a kapcsolatot, mert hasonlók a nehézségeink, hasonló problémákkal találkozunk, így hasonlók a megoldások is, amit egymástól tudunk tanulni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hagyomány szerint az aratás után Szent-István napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, ezért nevezik augusztust az új kenyér havának.

Szabó Magda, népi iparművész, az Ady Endre Művelődési Egyesület tagja, Tornyos: „A kenyérszentelés a legfontosabb ünnep volt az emberek életében. Valójában az egész évi kenyerüket akkor keresték meg az aratásban, a cséplésben, és az jelentette az életet. Valójában a kenyeret úgy is hívták, hogy az élet.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ilyenkor többen is hazalátogatnak külföldről, hogy a tornyosi közösséggel együtt ünnepeljenek.

Kis Bicskei Árpád, szervezőbizottsági elnök: „Úgy érezzük, hogy a közösség szempontjából nagyon fontos. Itt megjelenik a falunak apraja-nagyja, olyan programokat szervezünk, amelyek mindenkit elérnek, és azt szeretnénk, hogyha minden évben ezen a napon, illetve ilyenkor tudnánk találkozni.”

Az eseménysorozat második napján ünnepi szentmise keretében megáldották az új kenyeret, majd díszülést tartottak a közösségi ház nagytermében.

Tornyos
kenyér
kenyérszentelés
Szent István-nap
Szent István-napi
Szent István-napi kenyér
Szent István-napi ünnepély
Szent István-napi ünnepség
Kenyérszentelő
kenyérszentelő ünnep
Kenyérszentelő ünnepség

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.