Ugrás a tartalomra

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában

2022.08.18
18:53
2023.11.02
08:53
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A klímaváltozás miatt drámaian csökkentek a vízkészletek.

Kétmilliárd ember maradhat ivóvíz nélkül Ázsiában, mivel óriási mértékben csökkentek az édesvíz készletei – írta a National Geographic. A Tibeti-fennsíkról eredő folyók mintegy 2 milliárd ember számára biztosítanak vizet, ám ha nem szigorítanak a klímaváltozást ellensúlyozó intézkedéseken, rövid időn belül víz nélkül maradhat Ázsia nagy része. A Tibeti-fennsíkon a klímaváltozásban érintett vízkészletek állapotát eddig nem sok tudós vizsgálta, ezt pótolta most a nemzetközi kutatócsoport. Műholdas és felszíni mérések adatait modellbe táplálták, és az elmúlt 2 évtized változásai alapján előrevetítették a 2060-ig várható változásokat. Eddig a klímaváltozás miatt évente 15,8 millió tonnával csökkentek a Tibeti-fennsík egyes területeinek vízkészletei, miközben más területeken 5,6 millió tonnával növekedtek a készletek. A kutatók szerint a jövőben még mérsékelt szénkibocsátás esetén is 230 millió tonna víz tűnik el a fennsík tartalékaiból. A vízhiány a Közép-Ázsiát és Afganisztánt ellátó Amu-darja vízgyűjtőjét és az Indus Észak-Indiát, Pakisztánt, Kasmírt ellátó vízgyűjtőjét érinti.

Ázsia
klímaváltozás
szárazság
aszály
ivóvíz

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.