Ugrás a tartalomra

Lovasfarsang és télbúcsúztató Tóthfaluban

2024.02.10
16:28
2024.02.10
17:11
Az esemény már hagyománynak számít a településen. Ezúttal az oromi Kávai Hanna gyógykezelésére gyűjtöttek a szervezők.

Felvonulással vette kezdetét a télűzés, ahol kicsik és nagyok jelmezbe bújva, muzsikaszó kíséretében járták körbe a falut, így űzve a telet.

Losonc Alexandra, Bilicki Gitta: „Elzának öltöztem és anya adott a sminkjéből.
- Hogy sminkelt ki?
- Úgy, hogy anya lett Anna én meg Elza.”

Fejős Damján: „Katonának öltöztem és puska van a kezemben.
- Hogy működik ez a puska, mutasd már meg!
- Ezt megnyomjuk és lő.”

Az esemény a hagyományápolásra és annak átadására épül. Sok szülő is beöltözve érkezett az eseményre.

Losonc Éva, Bogaras: „Két kislányunk van, úgy éreztük, hogy ez egy jó program lehet számunkra. Szép az idő, mindenki élvezi, ha egy kicsit jelmezbe bújhat, és fontosnak tartjuk a hagyományok őrzését is.”

Az eseményen a helyi iskolások, néptáncegyüttesek léptek fel, de lovas ügyességi verseny is várta a kilátogatókat. A szervezők kisebb kirakodóvásárral, lovaglási lehetőséggel készültek, de kapható volt farsangi fánk és lángos is.

A rendezvény különlegessége volt, hogy adományt gyűjtöttek a hat éves oromi Kávai Hanna gyógykezelésére. A kislány gyógyítása Magyarországon történne: egy hét ott tartózkodás a családnak 80 ezer dinárba kerülne. Elengedhetetlen Hanna pszichomotorikus fejlődésének intenzív fejlesztése annak érdekében, hogy előrehaladjon és utolérje a kortársait.

Kávai Antal, Orom: „Hannának nagyon fontos, hogy tudjon járni, mivel idén kell, hogy kezdje az óvodát és ezért szeretnénk menni messzebbre fejlesztésekre, ahol komolyabb a felszereltség, többet tudnak vele foglalkozni.”

Harmadik alkalommal adott otthont az eseménynek Tóthfalu és a régi iskola épületének udvara. Mára már nem csak helyiek, hanem a környező településekről is érkeznek lovasok és szórakozni vágyók egyaránt.

Kálmán Jenő, elnök, Almás- Vasderes Hagyományápoló Egyesület: „Elég sokan, vagyis többen vannak most távolabbról érkeztek, tehát nem konkrétan a faluból, és ennek nagyon örülünk, hogy ilyen messzire híre ment az egyesületnek, a rendezvényeinknek, illetve hogy eljönnek az emberek és megnézik.”

A színes kavalkád majdnem egész nap zajlott, majd a régi hagyományok szerint sor került a téltemetésre is. Az esemény házigazdája, kolléganőnk, a Presszó műsorvezetője, Rúzsa Edina volt. A rendezvény pedig a Kárpát-medencei Lovas Program támogatásával valósult meg.

Tóthfalu
farsang
télbúcsúztató

Most

Népszerű