Ugrás a tartalomra

Malmok a nagybecskereki Városi Népmúzeumban

2018.03.10
14:14
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A Bánátban fellelhető malmokat igyekezett felkutatni és dokumentálni Dušan Marinković, a nagybecskereki Városi Népmúzeum kurátora.

A malmok – az első vízimalmoktól, a szélmalmokon át, a gőzmalmokig - az ipari fejlődés fő hordózói voltak. Az első malmok Bánátban a folyókra épültek a XVI. században. A hajózás fejlődésével a helyüket a XVIII. században a szárazmalmok foglalják el. Az első bánáti szélmalmot Kiss Ágoston építette fel eleméri birtokán 1794-ben. Közép-Bánátban mára csak két szélmalom maradt meg, azok sem eredeti állapotukban. Az egyik a melencei, amely 1991 óta védelem alatt van.

Dušan Marinković, a nagybecskereki múzeum kurátora négy évig dolgozott azon, hogy most egy kiállítás keretében feleleveníthessék ennek a gazdag örökségnek egy részét. „Viszonylag sok malom maradt meg, annak ellenére is, hogy 1945 után mindet államosították. Azért is határoztam meg kutatásom határát addig. A kommunista időkben Közép-Bánát területén minden malom az állam tulajdonába került, illetve a Szervó Mihály Kombinát részévé vált.”

Bemutatták Rókay Péter újvidéki történésznek a szélmalmokról készült képeslap-gyűjteményét is. „Ez a kiállítás tulajdonképpen a gabonakészítés és a gabonaföldolgozásnak lett szentelve. A szélmalmok persze nagy szerepet játszottak és valószínű játszanak majd megint. A kiállított anyagban külön szeretném fölhívni a figyelmet a még aktív szélmalmokra is.”

A múzeumtól kapott tervrajzok alapján a nagybecskereki Nikola Tesla szakközépiskola diákjai elkészítették a szárazmalom és a szélmalom makettjét. Filip Nistor, Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Középiskola, Nagybecskerek: „Egy maketten öt napot dolgoztunk, tehát a kettőre tíz nap kellett. Könnyű volt. Mi úgy gondoltuk, hogy sokkal nehezebb feladat lesz.”

A kiállítást április 22-éig lehet megtekinteni a nagybecskereki Városi Népmúzeumban.

malom
nagybecskereki Városi Népmúzeum
Dušan Marinković

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.