Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó

2023.12.09
06:59
2024.02.05
19:49
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes megnyitóval kezdődött Visegrádon a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó.

A megnyitón mások mellett részt vett Tuzson Bence, magyar igazságügyi miniszter, Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár és Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke. Elhangzott, létrejött a nemzetegyesítés, fontos, hogy a média is része ennek az egész történetnek. Ezen a területen pedig rengeteg módon lehet fejlődni, együttműködést megvalósítani.

A média folyamatosan változik, az ehhez való alkalmazkodás rendkívül fontos. A közösségi média elterjedésével tulajdonképpen mindenki mediakészítővé vált. Ebben az új helyzetben kell megtalálnia a jelenlegi sajtónak a helyét. Elhatárolni a lényegest a lenyegtelentől, a valóst a valótlantól - ez a legnagyobb kihívás napjainkban. Legyünk képesek arról gondolkodni, hogyan tudunk mi magyarok választ adni a jövő kihívásaira. Minőségi kommunikáció a cél, a valóság közlése a cél - ennek kell lebegnie a sajtó munkatársai előtt, hangsúlyozták a résztvevők.

Tuzson Bence, igazságügyi miniszter, Magyarország: „Én azt kívánom, hogy hogy legyünk képesek gondolkodni arról, hogy hogy a jövő kihívásaira hogyan adjunk választ. A jövő jogi és média kihívásaira. Hogyan fogunk tudni mi, magyarok, a magyar médiaszakemberek, hogyan tudnak ezekre a kérdésekre választ adni, hogy minőségi kommunikáció, a valóságot legyünk képesek közvetíteni, olyan módon, hogy az el is jusson a hallgatósághoz és képesek legyünk elhatárolni a jelentőst a jelentéktelentől, és a valóst a valótlantól.”

Azért vagyunk most itt együtt, mert magyarok vagyunk, mi a nemzet egységét építjük 15. éve - jelentette ki Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó megnyitóján, Visegrádon. Hangsúlyozta, fontos hogy hálózatokat hozzunk létre, amelyek a magyar kormány támogatásával működnek. Ugyanakkor ezeknek a hálózatoknak önállóan is fenn kell maradniuk - szögezte le. Nem feltétlenül a médiáról van szó, de a különböző pedagógus egyesületek más szervezetek esetéről is.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „Mindig azt szoktam mondani, hogy nemcsak az a fontos, hogy szakmai kapcsolatban legyünk egymással, hanem az is legalább annyira fontos, hogy egymás barátjai legyünk. Ezek a találkozók is lehetőséget teremtenek arra, hogy a baráti kapcsolatokat is tovább tudjuk mélyíteni.”

A médiatalálkozón olyan témák kerülnek szóba, mint a régió sajtó helyzete, kilátásai, lehetőségei. Új kihívások és technológiai megoldások a sajtóban.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke: „Nagyon szépen köszönöm, hogy a politika támogatás mellett, amelynek köszönhetően egyfajta érdekközösségben vagyunk, tudunk mi most szakmailag megnyilvánulni. Szerintem ez egy nagyon fontos szimbolikus pillanat, amikor fontos politikai aktorok fontos politikai gondolatokat osztanak meg velünk. De aztán végül a szakmára tudjuk a közös figyelmünket fordítani. Ehhez kívánok nekünk sok sikert, jó kedvet!”

A résztvevők szerint rendkívül fontos a külhoni magyar közösségek médiaszakemberi közötti kommunikáció, összetartás és közös gondolkodás. Egyértelmű, hogy e szakmai tanácskozások ezek fejlesztésére kiváló lehetőséget biztosítanak.

Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó
Visegrád
Potápi Árpád János

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.