Ugrás a tartalomra

Megműtötték a kóbor oroszlánkölyköt, küzdenek az életéért

2023.09.25
16:13
2023.09.25
17:12
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan zajlik a harc a csütörtökön megtalált oroszlánkölyök életben maradásáért.

A rendkívül rossz egészségi állapotban lévő oroszlán több vizsgálaton esett át az elmúlt napokban. Súlyos sérülései miatt ma Szabadkára szállították műtéti beavatkozásokra.

A Csantavér és Szabadka között megtalált kis oroszlán csütörtök óta több kezelésen is átesett. Az állapotát sikerült annyira feljavítani, hogy már önállóan táplálkozik. Folyamatosan kapja az infúziót, az antibiotikumot és a fájdalomcsillapítót. Hétfő reggel Szabadkára szállították műtéti kezelésre, ugyanis mindkét combján súlyos töréseket véltek felfedezni. Az orvosok legfőbb célja, hogy optimális életfeltételeket biztosítsanak neki.

Folyamatos egészségügyi problémákba ütköztek az állatorvosok az oroszlánkölyök kezelése alatt. Egyebek mellett emésztési gondokkal, belső vérzéssel, testhőmérséklet ingadozással, vese problémákkal is küzd, csontjai is eltörtek az oroszlánnak. Ma az egyik combján lévő teljes törést próbálják helyrehozni az orvosok, amely miatt mozogni is alig tudott.

Dr. Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Megpróbáljuk megmenteni. És amikor rájöttünk, hogy még a csontjai is el vannak törve, olyan állapotba kellett hoznunk, hogy az operációt reméljük kibírja és túléli. Le van teljesen gyengülve. Kimutattuk, hogy a törések mellett folyamatos belső vérzések vannak, ami azt jelenti, hogy a láz- és hőmérséklet mérésével azt tapasztaltuk, hogy hiába melegítettük, hipotermiás állapotban volt. A hőmérséklet alacsonyabb volt a normálisnál. Megpróbáltuk visszahozni legalább a normál hőmérsékletet, és egy olyan állapotba hozni, hogy az altatást és az operációt is kibírja.”

Az állatorvosok szerint rendkívül rossz körülmények között tarthatták az oroszlánt, viszont a viselkedése alapján arra következtetnek, hogy sűrűn lehetett emberek között, ugyanis a macskákhoz hasonlóan hízelegve, dörgölőzve bújt az orvosokhoz. Az oroszlán későbbi sorsáról az illetékes minisztérium fog dönteni. Most a megmentése a cél. 

oroszlán
Palicsi Állatkert
Dr. Jánosi Tibor

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.