Ugrás a tartalomra

Megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása

2023.09.22
12:32
2023.09.22
12:47
Forrás
greendex.hu
Mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat.

Megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása. Az elmúlt európai uniós ciklusban, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a magyarországi nemzeti park igazgatóságok. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Pannon homoki élőhelyek fejlesztése című pályázat zárórendezvényén kiemelte, Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is. Erre az örökségre vigyáz tíz nemzeti park igazgatóság mintegy 1300 kollégájával, amely munka nem öncélú, hanem mindannyiunk érdeke, hiszen az ökoszisztéma és annak jó állapota biztosítja a fennmaradásunkat a Kárpát-medencében – fűzte hozzá.

Rácz András kijelentette, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is tevékenyen és eredményesen vett részt ebben a munkában, hiszen a KEHOP program keretében 8 projektet valósított meg, csaknem 2,4 milliárd forint támogatás felhasználásával, amellyel 2800 hektáron javult a természeti környezet állapota. Ugyanezen célból a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében 7 projekt indult el 2,6 milliárd forint keretösszeggel 2100 hektár hatásterületen. A most záruló VEKOP projekt 235 millió forint nagyságrendben a Tápió menti homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítására fókuszált – emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, a természetvédelmi munka ahogy öncélú sem lehet, úgy egyedül sem lehet végezni, éppen ezért szükség van a helybéliek – önkormányzatok, polgármesterek, országgyűlési képviselők és civil szervezetek – összefogására is.

környezetvédelem
élőhelyek

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.