Ugrás a tartalomra

Méhecskehotelt helyeztek ki a topolyai Művésztelep udvarán

2024.02.24
19:03
2024.02.24
19:19
Forrás
Pannon RTV
A község Művelődési Háza és az Arcus Környezetvédő Egyesület közös akciója a magányosan élő méhfajok és darazsak védelmét, szaporodását serkenti, így segítve a beporzást, de óvóhelyül szolgál több rovarfajnak is.

Fakéreg, szalma, lyukacsos tégla, nádszálak, furatos farönkök - ilyen alapanyagokból készült a méhecskehotel, ami lényegében egy mesterséges bölcső a rovarok számára. A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistái és a Művelődési Ház munkatársai a topolyai Művésztelep udvarán helyeztek el az általuk készített méhecskehoteleket.

Sihelnik József, ornitológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Hatos, nyolcas, 10 milliméteres furatokat készítünk ilyen méretű fúróéllel, különböző mélységűeket, és az benne a lényeg, hogy mindegyik vadméh a méretének megfelelő furatot fogja majd elfoglalni, és ha hosszabb, mondjuk 40 cm hosszú, 20 cm széles rönköt vágunk le, akkor például eresz alá el tudjuk helyezni párhuzammal a fallal, és akkor mindkét oldalt tudják használni, de ugyanezt meg tudjuk oldani nádszálakból is.”

A rovarhotelt február második felében vagy március elején érdemes kihelyezni, ugyanis a magányos méhfajok számos képviselője már a tél végi, kora tavaszi első napsütéses napokon elkezdhet tevékenykedni.

Suturović Edita, biológus, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Sajnos egyre kevesebb a természetes hely, ahol ők tudják az életciklusukat elvégezni, ezért a rovarhoteleket arra használják, hogy tavasszal a fali méhek kb. március közepétől kezdenek aktívak lenni és kb. pár héten keresztül aktívak, ez idő alatt lezajlik a párzási időszak, a nőstények lerakják a petéket, és ezek a furatok vagy ahogy itt látjuk a méhecskehotelben, hogy különböző anyagokból készült, a nőstények lerakják a petéket és befalazzák.”

Szerbiában mintegy ezer vadméhfaj van jelen. Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló, szelíd rovarok nélkülözhetetlenek a vadon élő és a termesztett növények beporzásában is.

Csípe Tímea, igazgató, Művelődési Ház, Topolya: „Községünkben tudomásunk szerint nincs kihelyezve másik méhecskehotel, Vajdaságban úgy tudom vannak már, Magyarországon ez nagyobb divat. Egyrészt környezetvédelmi szempontból hatalmas jelentőségű, a másik pedig, nekünk a levendulaültetvényünk népszerűsítéséhez, rengetegen érkeznek ide, azoknak is egy plusz, ezen kívül oktató jelleggel is bír.”

A méhecskehotelek márciustól június közepéig a legforgalmasabbak. Ekkor akár egész közelről is megfigyelhetjük az itt megszálló ,,vendégeket".

Művésztelep
Topolya
méhecskehotel
Művelődési Ház
Arcus Környezetvédő Egyesület
rovar
Sihelnik József
Suturović Edita
Csípe Tímea
vadméh
furat
rovarhotel
poszméh

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.