Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó

2021.08.04
17:58
Forrás
hirado.hu
Többek között Hosszú Katinka, Ady Endre, Hamvas Béla, Erdős Pál, Kaffka Margit és Dévény Anna neve is felkerült az égi térképre.

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány. Eleinte az új kisbolygók a felfedezés után azonnal nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy sorszámozzák őket. Ezt követően tíz év áll a sorszámozáskor megadott felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak.

Az elmúlt csaknem másfél évben szünetelt az elnevezések fogadása, ám májusban újraindult a folyamat, így elfogadták a korábban benyújtott 16 magyar névjavaslatot. Bár a névválasztás szubjektív dolog, igyekeznek a tudomány, a sport és a kultúra területéről egyenlő arányban választani az elnevezéseket - áll az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont közleményében.

kisbolygó
űrkutatás

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.