Ugrás a tartalomra

Ők a legelégedettebbek a párkapcsolatukkal

2023.05.23
12:49
2023.05.23
12:57
Forrás
MTI
A harmincas, házas fiatalok a leginkább elégedettek a párkapcsolatukkal - derült ki a magyar Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásából.

A felmérést 2022 decembere és 2023 januárja között végezték, ezer ember személyes megkérdezésével.

Kiderült, a 15-39 évesek 73 százalékának van párkapcsolata, amely korosztályonként különbözőképpen alakul. A 15-19 évesek nagy része független, csupán 37 százalékuknak van párja. A 20-24 évesek 64 százaléka van kapcsolatban, egyharmaduk élettársi viszonyban él vagy házas. A 25-29 évesek háromnegyede foglalt, 58 százalékuk párjával együtt vagy házasságban él. A 30-34 évesek 84 százalékának van valakije, körükben a házasok aránya már meghaladja az élettársi kapcsolatban élők arányát. A 35-39 évesek nagyobb része házas vagy együtt él valakivel, mindössze tizedük nevezhető szinglinek. A fiatalok jellemzően a húszas éveik végén találják meg hosszú távú partnerüket, így nem annyira meglepő, hogy a párkapcsolatok terén a 30-34 évesek és a 35-39 évesek a legelégedettebbek.

A Ifjúságkutató Intézet kutatásából az is kiderült, hogy a kapcsolatukkal legfőképp az intézményesített kötelékben élők elégedettek: a házasok 75, a párjukkal összeköltözött fiatalok pedig 70 százalékban.

További tényezők is befolyásolják az elégedettséget: ilyen az anyagi helyzet vagy az iskolai végzettség. Azok a fiatalok, akik pénzügyi szempontból "gondok nélkül élnek" vagy "beosztással jól kijönnek" a leginkább elégedettek párkapcsolatukkal, hasonlóképpen azokhoz, akik megszerezték a felsőfokú végzettséget - áll a felmérésben.

házasság
párkapcsolat

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.