Ugrás a tartalomra

Péter-Pál-napi búcsút tartottak Kispiacon

2023.06.30
07:16
2023.06.30
17:49
Forrás
Pannon RTV
Az esemény részeként megtartották a Multikulturális Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, valamint a Dallal a barátságért nemzetközi népzenei találkozót is.

Kirakodóvásárral, vidámparkkal és színes műsorral várták a kilátogatókat a Péter-Pál-napi búcsúba Kispiacon. Az esemény részeként Szarapka Ede, a helyi közösség elnöke ajándékot adott át annak a 9 családnak, amelyekben az elmúlt egy évben baba született. Zemko Csilla második gyermeke, Denisz tavaly októberben látta meg a napvilágot.

Zemko Csilla, Kispiac: „Mi nagyon örülünk és kaptunk a kislánynál is, és nagyon szépen köszönjük. Szerintem nagyon példaértékű, hogy megajándékoznak bennünket.”

Az esemény ideje alatt tartották meg a IV. Multikulturális Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót is. 10 néptánccsoport lépett fel, amelyek Topolyáról, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkeztek.

Sárkány Edina, szervező, Kispiac: „Az idei évben már negyedszer sikerült megszervezni ezt a multikulturális néptánctalálkozót, tartományi pályázatokból sikerült létrehozni a Mozgalom Kispiacért szervezet az, aki szokta ezt minden évben szervezni, én pedig a néptánccsoportok vezetőjeként segédkeztek ebben.”

A Jókai Mór Művelődési Egyesület székházában pedig megtartották a 16. Dallal a barátságért nemzetközi népzenei találkozót. A helyi és környékbeli fellépők mellett Magyarországról is érkeztek csoportok. Mélykúti Némethné Kornélia és csapata Nagymágocsról érkezett.

Mélykúti Némethné Kornélia, Nagymágocs, Magyarország: „Memorizálni kell, meg kell tanulni a citerázást, meg kell tanulni az éneklést, ami egy tanulási folyamattal jár, de ami a legfontosabb, hogy ha a színpadon vagyunk és hatalmas tapsot kapunk és örülnek és még táncolnak is hozzá, akkor szerintem elértük a sikerünket.”

A Péter-Pál-napi búcsúnak Kispiacon nagy hagyománya van. Igaz, a régi szokások már feledésbe merültek, viszont a szervezők ezeket szeretnék felidézni.

Szarapka Ede, elnök, Kispiac HK: „Egyre tömegesebb, de ha visszaemlékezünk mondjuk 30, 40 évvel ezelőtt, amikor lovas felvonulással kezdődött, amikor kézi arató bemutatót tartottak, amikor a művelődési házban játékos vetélkedő volt az aratáshoz kötődő kérdésekkel, ahhoz képest még mindig nagyon sok a tennivalónk.”

A falu búcsújának programkavalkádja jövőre ismét bővülni fog, ugyanis Péter-Pál napján az ünnep lovaskocsikázással veszi majd kezdetét, ezt követi majd a szentmise és a többi program - mondták a szervezők.

búcsú
Kispiac

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.