Ugrás a tartalomra

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

2023.09.30
14:45
2023.09.30
16:26
Forrás
Pannon RTV
Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Reggel 9 órakor gyújtottak tüzet a bográcsok alatt a főzőcsapatok szakácsai. Csapatonként három kiló friss körmöt biztosítottak a versenyzőknek, de voltak, akik nagyobb létszámban érkeztek, így ők rádupláztak a mennyiséggel. Dél körül már a legtöbb helyen nagyban ment a kóstolgatás, mindenki a saját főztjét dicsérte.  

Csajkás József, versenyző, 50 plusz csapat, Szabadka:

„- Paprikával megpirítjuk a hagymát, és titkokkal, de jó, jó lesz. Majd meglátjuk.

- Milyen fűszerek kerülnek bele?

- Só, bors, paprika, és fokhagyma, vöröshagyma, ennyi.  

- Látom állandóan kevergeti, menyi ideig kell főnie?

- Szerintem négy óra. Négy órát muszáj, mert akármilyen fiatal, muszáj, hogy lejöjjön a hús. A húsnak le kell jönnie, most már kezd jönni le, látszódik, de még nem az igazi.” 

A Csipet-csapat a szabadkai Pescsara Helyi Közösségből érkezett, 2022-ben ők voltak a körömpörköltfőző-verseny bajnokai. Most azzal a határozott céllal láttak neki a főzésnek, hogy 2023-ban is megnyerjék a versenyt. Hogy milyen lesz a főztjük, mindjárt meg is kóstoljuk, nagyon szépnek néz ki. És határozottan finom is. 

A verseny nagy népszerűségnek örvend. Első alkalommal tíz csapat nevezett be, tavaly 15, a hatodik megmérettetésre pedig már 19 csapat érkezett.

Szabó Zoltán, társszervező, ‘56-os Műhely Civil Szervezet: „Miért pont körömpörköltfőző-verseny? Azért, mert itt a közelben nincsen ilyesmi, és ahogy itt lehet látni, igény mutatkozik az emberek felől, hogy eljöjjenek illetve főzzenek, illetve ahogy látjuk, a körömpörköltfőzés az mindig populáris, és az emberek szeretik.”

A zsűri tagjai szerint a jó körömpörkölt titka, hogy nagyon puhára kell főzni, és hogy jó ragacsos legyen. Közvélemény-kutatások szerint a körömpörkölt is benne van a 15 legközkedveltebb magyar ételben.

Szent Mihály-napi körömpörkölt
Szent Mihály-nap
Zorka Helyi Közösség
'56-os Műhely Civil Szervezet
Szabó Zoltán

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.