Ugrás a tartalomra

Rekordot döntött az idei szalonnafesztivál Ferenchalmon

2024.02.19
12:14
2024.02.19
17:42
Forrás
Pannon RTV
A szervezők szerint több tízezer ember látogatta a négynapos rendezvényt.

170 nevezett szalonna versengett a fődíjért. A zsűri több kategóriában értékelt. Volt az eseményen kultúrműsor, lehetett finomságokat vásárolni, sőt a hangulat is kiváló volt.

A fesztiválon a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület is képviseltette magát. Kiváló lángost kínáltak a résztvevőknek.

Nagy Mária, Hertelendyfalva: „Aki tudja, mi a lángos az veszi, aki meg nem tudja, kíváncsi, az azért vesz, de főleg, akik tudják, azok vásárolják a lángost, van eurokrémmel, sajttal és tejföllel.”

Márki Mihály Kátyról érkezett. Mint mondja, a paprikatermesztés egy igazi művészet. A paprika a magyar konyha ételeinek a lelke.

Márki Mihály, csemegepaprika-termesztő, Káty: „Nekünk megvan a saját termelt paprikánk, úgyhogy a régi fajtákat termeljük, a horgosi kettes fajtából csináljuk, meg van az a hatos, nagyon finom, jó az íze, jó a színe, és nézze, hogy ha nincsen jó paprika, akkor a darált hús az csak darált hús, paprika nélkül nem lehet jó kolbászt csinálni.”

A ferenchalmi Szalonnafesztivál története 1988 telén egy helybeli kocsmából indult. Ott zajlottak a viták arról, hogy ki készíti a faluban a legjobb házi szalonnát. Ebből jött az ötlet, hogy kellene egy olyan rendezvény, amelyen mindenki megmutathatja mit tud.

Šaletić Krsto, szervező: „A fesztivál fő célja, hogy népszerűsítse a szerbiai szalonnakészítést, hogy biztosítson az itteni szalonnának piacot, nagyobb piacot. Az egyik fő cél pedig, hogy fenntartsuk a hagyományt, ami korábban kezdetét vette, hogy ezt folytassuk. Kiválasztjuk a legjobb szalonnát.”

Az idei legjobb szalonna Kozmáról érkezett. Mile Vojnović lett a nyertes. Stábunknak fia nyilatkozott.

Saša Vojnović, Kozma: „Itteni termékek gyártásával foglalkozunk. Ez hagyományos módon történik: megvan a gazdaságunk, ez egy családi vállalkozás, igyekszünk mindent a hagyományos módon csinálni, természetesen, szárítva, nincs benne adalékanyag, mindent természetesen szárítunk, és tulajdonképpen egy igazi itteni termékről beszélünk.”

A fesztiválon kiderült az is, hogy mi a titka az ipari szalonnának. Ott is vannak ám különbségek - hangzott el az eseményen.

Marija Orsić, Hertelendyfalva: „Sok erőfeszítés, odaadás és sok szeretet kell hozzá. Igyekszünk a legjobb alapanyagokat a szerbiai piacról beszerezni, és ami nagyon fontos, minden modern technológiai szabványt tiszteletben tartunk, lépést tartunk a korral, az ízeket pedig igyekszünk megőrizni a hagyományokhoz hűen.” 

A négynapos fesztiválon nem minden az evésről és az ízekről szólt. Kulturális tartalmakkal is készültek a szervezők, sőt elárulták már készülnek a jövő évi rendezvényre is.

Szalonna Fesztivál
Ferenchalom
szalonna

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.